MENU
Des réverbères alimentés par des piétons

Straatlantaarns gevoed met energie van voetgangers

Les villes privées, nouvelle utopie du XXIe siècle?

Jongeren willen een comfortabelere en grotere woning

Les Chinois toujours plus friands d’immobilier occidental

8 maart 2017 Comments (0) Andere, Vastgoed

Chinezen steeds meer verzot op westers vastgoed

Londenaren noemen het ook wel de “kaasrasp” vanwege zijn speciale vorm. De Leadenhall Building, de hoogste wolkenkrabber in de City – de zakelijke wijk in het historische centrum van de stad – is met zijn 225 meter ook een van de hoogste in Londen. Onlangs kreeg het gebouw een nieuwe eigenaar en vaart het nu onder Chinese vlag.

British Land en Oxford Properties, ieder eigenaar voor 50% van het 46 verdiepingen tellende gebouw dat werd opgeleverd in 2014, kondigden de verkoop ervan aan CC Land aan, de onderneming van de Chinese vastgoedmiljardair Cheung Chung-Kiu. Bedrag van de transactie? 1,15 miljard pond (1,3 miljard euro), dat is het tweede grootste bedrag voor een gebouw in het Verenigd Koninkrijk, na de HSBC-toren die twee keer werd verkocht voor meer dan een miljard pond. Het is ook een van de grootste vastgoedoperaties uitgevoerd door een Chinese groep aan de overzijde van het Kanaal.

En wat als de Chinese investeerders, ondanks de druk van Peking om de uitstroom van kapitaal te beteugelen, een beetje te hebberig zijn geworden? Ondanks de bezorgdheid in verband met de Brexit blijft de verkoop van onroerend goed Aziatische investeerders aantrekken, die al in de meerderheid zijn in het zakendistrict. Vooral als gevolg van de waardevermindering in de afgelopen maanden van het pond sterling – het pond heeft sinds het referendum ongeveer 14% van zijn waarde verloren ten opzichte van het Chinese yuan.

Honger naar Europa

Volgens een studie van de vastgoedgroep Knight Frank vertegenwoordigden investeerders uit China en Hong Kong vorig jaar het grootste buitenlandse aandeel in investeringen in Londens onroerend goed, met 2,9 miljard pond, wat wijst op de Chinese honger naar operaties in het buitenland. CC Land, dat zich ontwikkelde als promotor in het westen van China, heeft er de meeste van zijn projecten verkocht in 2015 en 2016, en is sindsdien op zoek naar investeringsmogelijkheden in de grootste westerse steden. Het bedrijf kocht in januari al een kantoorgebouw in Londen voor 2,9 miljard HK dollar (350 miljoen euro).

Maar het is niet de enige onderneming die naar het Westen lonkt. Uit cijfers van specialist JLL (voorheen Jones Lang LaSalle) blijkt dat de Chinese investeringen over de hele wereld opliepen tot maar liefst 33 miljard dollar. In 2009 was dit bedrag nog nagenoeg nul en bijna 4 miljard dollar in 2012… Vorig jaar heeft het Rijk van het Midden voornamelijk geïnvesteerd in de Verenigde Staten, meer dan 14 miljard euro. Maar in de afgelopen jaren zijn de Chinese stromen naar Europa ook op hol geslagen. Het Chinese aandeel in investeringen in Europees vastgoed is verdubbeld tussen 2012-13 en 2014-2015. Met haar bedrijven die verzwakt zijn door de crisis, haar hoog technologisch niveau en haar beleid om alles op zijn beloop te laten op het vlak van investeringen, is Europa nu goed voor ongeveer 20% van de Chinese investeringen in het buitenland, vooral dan in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: JLL
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord