MENU
© Ateliers Jean Nouvel

Parijs: een nieuwe verticale buurt!

The Hinge © KVANT-1 & Dorte Mandrup

Aarhus (Denemarken): ecologisch verantwoorde kantoren

23 juni 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Straatsburg: een stedelijk eiland in kleur

Een vrolijke regenboog over de stad: acht kleurrijke gebouwen belichamen tegenwoordig de stedelijke ambitie van de nieuwe Euro-metropool. 

Het samenbrengen van mensen, buurten en functies: dit zijn enkele van de missies van architectuur. Missies met glans volbracht door het Nolistra-monument (Nolistra voor NOuveau LIeu à STRAsbourg). Het werd ontworpen door LAN Architecture en verbindt het centrum van de stad met de Neudorf-woonwijk, voorheen gelegen buiten de stad, maar nu geïntegreerd in het stedelijke gebied. 

Nog beter: Nolistra is een belangrijk verstedelijkingselement in het belangrijke grensoverschrijdende project Deux-Rives, dat Straatsburg verenigt met Kehl in Duitsland en een nieuwe Eurometropool rond de Rijn creëert. De twee steden zijn al met elkaar verbonden door een Frans-Duitse tram, die het mogelijk maakt om grenzen te overschrijden en plaatsen, bevolkingen en energie dichter bij elkaar te brengen. 

Deze levendig gekleurde buurt biedt woningen, kantoren,commerciële ruimtes (voedselhandel, essentiële diensten …), hotel en private tuinen. Het geheel is ook ideaal gelegen voor stedelijk toerisme. Kortom, een super aantrekkelijke en levendige locatie, met een strategische ligging, waar je kan werken, wonen en ontspannendankzij de openbare en privéruimtes.  

Strasbourg île urbaine © Charly Broyez

Stedelijk eiland Straatsburg © Charly Broyez

Door zijn omvang en ambitie is Nolistra een fantastisch voorbeeld van de ecologische, democratische en levendige stad die vandaag de dag tot leven komt. De wooneenheden zijn afgestemd  op de huidige sociale diversiteit, en iedereen kan zich voorstellen om daar op lange termijn te wonen, zelfs als gezinssituaties evolueren: de dragende muren maken het mogelijk om de binnenste overspanningen weg te halen en de ruimte in te richten zoals je wilt. Op het vlak van toegankelijkheid werd bijzondere aandacht besteed aan sociaal samenwonen (er zijn meerdere opties, van het aankopen van een sociale woning tot tussenliggende systemen). Hier, zoals overal, is het door diversiteit dat menselijke rijkdom ontstaat.

Voor een ecologie van welzijn

De centrale tuin is open en toegankelijk en verbindt het geheel met de rest van de stad, vooral via de omliggende parken. Dit dichte eiland biedt privacy aan de lokale bevolking, maar verbindt ze ook met de stad en het collectieve leven. Een eiland dus, maar wel een dat perfect verbonden is met de rest van de stad. De keuze van prachtige kleuren vindt zijn rechtvaardiging in de rijke geschiedenis van de stad Straatsburg. 

Duurzaamheid, vegetatie, licht, ontmoetingsplaatsen: het project wil de doelstellingen van een prestatiegerichte ecologie overtreffen om naar een ecologie van welzijn te evolueren. Om je goed te voelen, thuis en in je buurt. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord