MENU
Mivromobility © Mika Baumeister

Micromobiliteit centraal in stadsmobiliteit

Biennale di venezia

De Biënnale van Venetië 2023 met Afrika als laboratorium...

19 november 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Villa ‘ M’: een levend gebouw, tussen architectuur en zorg voor bomen in

Villa M, ontworpen door het Frans-Braziliaanse bureau Triptyque en Philippe Starck, is naast een gemengd gebouw ook een heus naturalistisch manifest dat aanstuurt op een ‘nieuw pact tussen steden, natuur en gezondheid’.

Het hotel van 8.000 m² in Montparnasse (Parijs) huisvest eveneens een restaurant, kantoren voor coworking, een sportzaal en een rooftop bar. Alles is gericht op een gezonde levensstijl en wil de natuur weer naar de stad brengen.

De naam is een verwijzing naar de Villa Medici in Rome, waar de Franse academie gevestigd is en die sinds 1803 de laureaten van de Prijs van Rome onderdak biedt. Die werd in het leven geroepen om artistieke creaties in allerlei disciplines te stimuleren en te vertegenwoordigen.

Een levend en evolutief organisme

Villa M werd ontworpen als een levend organisme en profileert zich als een ‘holistische haven’ die helemaal in het teken staat van het welzijn en de essentiële behoeften van het individu. Met een exoskelet van zwarte, stalen draagbalken die de tuingevel verticaal stutten, ziet het geheel er minimalistisch en luchtig uit. 

De architectuur werd zó ontworpen dat geneeskrachtige planten, fruitbomen en levende soorten van gemiddelde en grote omvang zich er thuis voelen. Naast de re-integratie van de natuur in de stad via architectuur, draagt het ontwerp bij tot het duurzame karakter en de energie-efficiëntie van het geheel.

Het gebouw zelf ondersteunt de verticale tuin, die verder zal uitgroeien en de hele gevel in beslag zal nemen tot de structuur een verticaal en geneeskrachtig bos wordt dat het belang van de architectuur overstijgt,’ weten Olivier Raffaëlli en Guillaume Sibaud, partners bij Triptyque.

Het innovatieve hotel werd bedacht door designer Philippe Starck, die daarvoor samenwerkte met de Frans-Braziliaanse studio Triptyque en landschapsbureau Coloco. ‘Ik wilde komen tot een energieke en welwillende plek om te leven, waar alles de nieuwsgierigheid aanscherpt en eraan herinnert dat intelligentie een van de mooiste kenmerken van de mens is,’ vult Philippe Starck aan. De beroemde ontwerper bedacht er alle ruimten op basis van een concept van natuurlijke eenvoud, waarbij zolderingen en zuilen in beton contrasteren met lambriseringen en vloeren in licht hout.

 • ISO Villa M © Triptyque
  ISO Villa M © Triptyque
 • Villa-M © Triptyque
  Villa-M © Triptyque
 • Villa-M © Triptyque
  Villa-M © Triptyque
 • Villa-M © Triptyque
  Villa-M © Triptyque

De natuur terug naar de stad brengen

De ingang van het gebouw geeft rechtstreeks uit op het salon en het restaurant met open keuken, dat op zijn beurt grenst aan een terras achteraan, waar vijgenbomen werden aangeplant.

Het souterrain herbergt conferentie- en vergaderzalen die worden verhuurd. Op de twee bovenste verdiepingen werden 20 ‘open kantoren’ en ruimten voor coworking ingericht. Er is tevens plaats voor een sportzaal en yogaruimten.

Op de vier hoogste verdiepingen van het blok ligt het hotel met 67 kamers en 6 suites, ingericht als ‘omhullende en relaxerende cocons’. Ze zijn telkens voorzien van een balkon of een terras met veel groen. Helemaal bovenaan het gebouw: een ‘openluchtbar’, die Tryptique omschrijft als een ‘drijvende oase’ met fruitbomen en planten én een adembenemend uitzicht over Parijs.

We ontwierpen Villa M als een manifest van minimalistische architectuur. Met dit gebouw breekt een nieuw tijdperk aan, waarin de mens niet langer in vijandschap leeft met de natuur en andere levende organismen,’ besluiten Olivier Raffaëlli en Guillaume Sibaud.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord