MENU

De nieuwe hoofdzetel van Swatch in Biel is een...

Warschau: Groot-Brittannië’s toparchitecten stellen zich de toekomstige luchthaven voor

14 december 2019 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Wola: het nieuwe centrum van Warschau

In Warschau is er overal verandering aan de gang. Het beste symbool van deze transformatie is zeker het Wola-district. Een district waar de economische dynamiek de verandering aanmoedigt.

Het Wola-district, een oude joodse wijk in de buurt van het getto van Warschau, was het toneel van een bloedige slachting aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volledig verwoest door de Duitsers, werd het vervolgens herbouwd door het communistische regime, dat het veranderde in een gigantische industriële zone. Hier staan de overblijfselen van deze periode – van verlaten fabrieken en pakhuizen tot vervallen en rechthoekige appartementengebouwen – en state-of-the-art glazen torens, zij aan zij.

’s Nachts glinsteren sommige torens in helderblauw, waardoor de skyline de blik van Las Vegas-on-Vistula krijgt. Terwijl Warschau nog steeds wacht op het grote werk van Norman Foster, transformeren sommige architectonische werken al de omgeving van het iconisch Paleis van Cultuur, “aangeboden” door de USSR in de jaren vijftig.

Aan het einde van de Prostastraat kijkt de Warschau Spire uit vanop een hoogte van 220 meter. Het is het op een na grootste gebouw van het land, enkel overtroffen door het imposante Paleis van Cultuur en Wetenschap. De Warsaw Spire werd net opgetrokken op het gloednieuwe Europaplein door de Belgische ontwikkelaar Ghelamco. Hij werd voor een recordbedrag van 386 miljoen euro verkocht aan een Oostenrijkse vastgoedspeler. En won ondertussen ook nog de trofee voor het beste kantoorgebouw ter wereld.

  • Varso Tower © Norman Foster
  • Varso Tower © Norman Foster
  • Varso Tower © Norman Foster
  • Varso Tower © Norman Foster

Europese fondsen

Rond het nabijgelegen kruispunt zijn niet minder dan acht gebouwen, waaronder twee hotels, in aanbouw. Een eindje verder wordt de grootste toren van Europa gebouwd. Op de Johannes-Paulus II-laan komt de Varso Tower, 310 meter hoog, inclusief antenne. Die zal in 2020 geopend worden, maar meer dan 85% van de kantoren is al verhuurd.

Aan de andere kant van de stad, op de kruising van de Jerusalemlaan en de Nowy-Swiatstraat, waar een standbeeld van Generaal De Gaulle staat, heeft de Beurs van Warschau zich achter het voormalige hoofdkwartier van de Communistische Partij gevestigd. Een symbool van twee tijdperken, in sterk contrast met elkaar. Na de val van het Oostblok is de metamorfose de afgelopen vijftien jaar sterk toegenomen. Polen is sinds 2004 niet alleen de belangrijkste begunstigde van EU-fondsen, waardoor het land grootschalige infrastructuurprojecten kon financieren. Maar het EU-lidmaatschap, gekoppeld aan het NAVO-lidmaatschap, heeft ook meer zekerheid verschaft aan investeerders. En dat verklaart de energie en het dynamisme dat je op elke straathoek in Warschau voelt.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord