MENU

Noorwegen: een gebouw dat meer stroom produceert dan het...

Wola: het nieuwe centrum van Warschau

12/12/2019 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

De nieuwe hoofdzetel van Swatch in Biel is een houten slang

De Japanse architect Shigeru Ban ontwierp een van ’s werelds meest imposante houten structuren voor het nieuwe hoofdkwartier van Swatch en de Stad van de Tijd. Een groen gebouw in een verrassende vorm.

Er wordt niet elke dag een iconisch gebouw ingehuldigd in Zwitserland. Het nieuwe hoofdkwartier van de Swatch Group, getekend door de Japanner Shigeru Ban, werd in Biel ingehuldigd. En het is een echte architectonische prestatie die het licht zag na bijna vijf jaar werken. Dit nieuwe gebouw, dat 125 miljoen euro kostte, is 240 meter lang en 35 meter breed. Als een ruggengraat.

In dit reptielengebouw is alles gigantisch. Je hoeft alleen maar naar de gevel te kijken, die 27 meter lang is en een oppervlakte van meer dan 11.000 vierkante meter beslaat. “We wilden iets groots, zonder dat het de bezoeker verplettert, een gebouw dat niet in contact staat met de wereld van vandaag, waar ons voortdurend wordt verteld over kunstmatige intelligentie“, zei Nick Hayek, voorzitter van de Algemene Directie van de Groep. Wij hebben de voorkeur gegeven aan authenticiteit, emotie en de kennis van de ambachtslieden.

In totaal herbergt het hoofdkantoor 25.000 m2 vloeroppervlakte, verdeeld over 5 verdiepingen. Met zijn negen balkons bevat dit pantser een verbazingwekkende verscheidenheid van motieven die de kronkelende vorm van het gebouw accentueren terwijl het ook zijn milieuvriendelijke kant benadrukt. Een uniek werk made in Zwitserland.

  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban
  • Swatch headquarters © Shigeru-Ban

Duurzaam en CO2-neutraal

Het gebouw werkt vooral met hout, een favoriet materiaal van de Japanse architect. Er is ook wel glas, beton en metaal maar er werd voor het frame van de structuur enkel gewerkt met hout afkomstig van Zwitserse bossen. Vooral sparrenhout omwille van zijn flexibiliteit. Om dit te compenseren werd een groene ruimte met meer dan 120 bomen geplant.

Naast de 1997 m3 hout, worden de verwarming en airconditioning volledig geregeld door een systeem dat grondwater in de Suze oppompt. Dit systeem voedt zowel het Swatch-hoofdkwartier als de andere twee elementen van het complex, het nieuwe Omega-gebouw en de Stad van de Tijd, er net tegenover. Het concept is gekoppeld aan zonne-energie, met 442 gebogen panelen die werden geïntegreerd in de celstructuur van de gevel. Een totaal van 1.770 m2 fotovoltaïsche oppervlakte, die 212,3 MWh elektriciteit per jaar genereert, wat overeenkomt met het verbruik van 61 gezinnen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord