MENU

Hoe de wolkenkrabber zichzelf heruitvindt

Vijf voorbeelden van grote steden die auto’s willen verbieden

12 augustus 2019 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu

Binnenkort stadsbossen in Parijs

Stadsbossen op het plein voor het Stadhuis van Parijs, achter de Opéra Garnier, voor het gare de Lyon en aan de oevers van de Seine: de aankondiging van de burgemeester van de stad, Anne Hidalgo (PS), heeft een nieuwe trend gelanceerd, die van grote beboste ruimtes in het midden van de stad.

Parijs heeft geen grote parken binnen de stadsmuren en een ratio van natuur per inwoner die de helft lager is dan de 10 vierkante meter die wordt voorgeschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarom heeft de gemeenteraad duidelijke doelstellingen bepaald: tegen het einde van haar mandaat in maart 2020 wil ze 30 extra hectares beplante oppervlakte creëren, 100 hectare beplante muren en gevels en 30 hectare stadslandbouw. Het idee is om de stad op een natuurlijke manier te verfrissen, met minder beton, meer water en meer groen.

Een van de paradepaardjes binnen dit project zijn de stadsbossen. Het idee is om groene eilanden te creëren door de eerste verdieping van weinig gebruikte parkings voor het Stadhuis en het gare de Lyon, achter de Opéra Garnier en op de oever van de rivier te hergebruiken. De vrijgekomen ruimte zou dan gevuld worden met aarde om er hoge bomen te planten… voor een prijs van een paar miljoen euro, maar met tastbare resultaten op het vlak van temperatuur.

  • Paris Opéra Garnier
  • Paris Hotel de Ville
  • Paris Gare de Lyon

Een concept geïnspireerd door Japan

Het concept is gebaseerd op het businessdistrict van Otemachi in Tokio. In 2009 kreeg de landschapsarchitect Michel Desvigne de opdracht een klein bos van 3600 vierkante meter te ontwerpen op een terrein van één hectare, op het dak van een station en op volledig kunstmatige grond. Deze oppervlakte is ontworpen om plaats te maken voor een bos van meer dan 200 bomen. De bomen stonden vijf jaar lang in de bergen rond Tokyo, alle op dezelfde manier geplant, zodat ze samen zouden groeien en een geheel zouden vormen, voordat ze naar hun bestemming gebracht werden.

Vijf jaar na de transplantatie, is de Otemachi-buurt compleet veranderd. De stad is dichter dan Parijs en de constellatie van kleine tuinen en bossen biedt comfort en frisheid. Het gaat om veel meer dan alleen het uitzicht.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord