MENU
Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas

Denen bouwen de zelfvoorzienende stad

Comment Los Angeles redonne vie à sa rivière

Hoe Los Angeles haar rivier nieuw leven inblaast

La Chine construit la première ville-forêt du monde

20 juli 2017 Comments (0) Architectuur, Milieu

China bouwde de eerste bosstad ter wereld

Een bosstad volledig bedekt met plantengroei zal in 2020 vorm krijgen in het zuiden van China. Zelfvoorzienend dankzij hernieuwbare energiebronnen zal ze 10.000 ton CO2 per jaar absorberen.

Er staat een ongezien project op stapel in de Chinese provincie Guangxi, in het zuiden van China. In de prefectuur van Liuzhou wordt er volop gebouwd aan de eerste bosstad ter wereld. Aan het roer: het Italiaanse architectenbureau Stefano Boeri Architetti, dat beroemd werd dankzij zijn concept van “Bosco Verticale”. Twee wolkenkrabbers vol groen die CO2 kunnen omzetten in zuurstof, in het hart van Milaan.

Het concept werd door de jaren heen beproefd en verbeterd en zal op grote schaal nagebootst worden in de stad Liuzhou, die ongeveer 1,5 miljoen inwoners telt. Het geheel zal bestaan uit woningen, commerciële ruimten, en voorzien van scholen en twee ziekenhuizen. De gebouwen zullen bijna onzichtbaar zijn vanuit de lucht, want ze zullen bedekt zijn met 40.000 bomen en 1 miljoen planten van een honderdtal verschillende soorten.

  • La Chine construit la première ville-forêt du monde
    La Chine construit la première ville-forêt du monde
  • La Chine construit la première ville-forêt du monde
    La Chine construit la première ville-forêt du monde
  • La Chine construit la première ville-forêt du monde
    La Chine construit la première ville-forêt du monde

900 ton zuurstof

De toekomstige stad zou bijna 10.000 ton CO2 en 57 ton verontreinigende stoffen kunnen absorberen en zou ongeveer 900 ton zuurstof produceren. “De gemiddelde temperatuur van de atmosfeer zal dalen. De planten zullen natuurlijke barrières creëren en de biodiversiteit verbeteren. Ze zullen woonruimte genereren voor vogels, insecten en kleine dieren die het gebied bevolken“, aldus Stefano Boeri Architetti.

Deze plantenstad is gelegen in de regio van Guangxi in het zuiden van China en zal verbonden zijn met “de dichtstbijzijnde grote stad via een ultrasnelle elektrische rail en een netwerk van elektrische auto’s“, zei het bureau nog. Ze moet plaats bieden aan 30.000 inwoners en zal klaar zijn tegen 2020. Liuzhou is niet de enige Chinese stad die de komende jaren een groen kleedje krijgt. Het land is een van de grootste vervuilers ter wereld maar probeert een bocht van 360 graden te maken. Enkele weken geleden huldigde China de grootste zonneboerderij ter wereld in. En in Nanjing zou het eerste verticale bos tegen vervuiling van het land in 2018 het licht zien. “China moet een nieuw stadsmodel bedenken dat niet bedoeld is om uit te breiden en zich te ontwikkelen, maar om een systeem te creëren van kleine groene steden“, besluit Stefano Boeri.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord