MENU
Un hôtel de luxe à 100 km/h

Een luxehotel aan 100 km/u

La Chine construit la première ville-forêt du monde

China bouwde de eerste bosstad ter wereld

Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas

30 juni 2017 Comments (0) Architectuur

Denen bouwen de zelfvoorzienende stad

Almere, een Nederlandse stad op 20 kilometer van Amsterdam, gaat “helemaal zelfvoorzienend” worden. De eerste ReGen Village zal zijn eigen energie en voedsel kunnen produceren en zelfs zijn afval kunnen recycleren. Oplevering in de herfst van dit jaar.

Almere is gebouwd op gronden die in de vroege jaren ’70 aan zee werden onttrokken en is uitgegroeid tot een buitengewoon stedelijk laboratorium. In het verleden hebben de bewoners van de Homeruswijk er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met “Do it yourself urbanism”. Maar sinds afgelopen zomer zijn alle ogen gericht op een nieuw project. Een studio van Deense architecten die samenwerkt met een Californische ontwikkelaar staat op het punt om er zijn eerste zelfvoorzienende gemeenschapsdorp te voltooien dat de naam “ReGen Villages” kreeg. Een model dat – mogelijk – de planeet kan redden.

Het eerste wat opvalt als je naar deze toekomstige ecowijk komt, is glas. Het is overal terug te vinden. Glas omhult alle woningen, als een beschermende cocon die zorgt voor warmte en bescherming tegen slecht weer. Maar het speelt ook een voedende rol want er is een verticale boerderij onder glas ingebouwd in elke woning. “Vandaag trekken we 40% van het landoppervlak uit om voedsel te produceren. Dit heeft verwoestende gevolgen voor de bossen, de zoetwatervoorraden en het klimaat“, aldus Sinus Lynge, medeoprichter van studio Effekt. “Dus in plaats van ons voedsel van de ene kant van de wereld naar de andere te leveren en zo 30% van de totale productie vóór consumptie te verspillen, zijn we van plan om lokaal tonnen voedsel te produceren, het hele jaar door.”

In de ReGen Village bestaat er geen verspilling. Alles wordt gerecycleerd en vernieuwt zichzelf dankzij een nauwgezet sorteersysteem. Het organische huishoudelijk afval wordt omgezet in biogas en in voedsel voor het vee. De uitwerpselen van deze dieren worden gebruikt als meststof voor de gewassen. De insecten die hierdoor aangetrokken worden zijn het voedsel voor de vissen, die op hun beurt afval afscheiden dat gebruikt wordt om de gewassen te bemesten. Aquaponie, aeroponie, permacultuur, verticale boerderijen… Er worden verschillende landbouwmethodes gecombineerd om een hoog rendement te verkrijgen zonder hulpbronnen en energie te verspillen.

 

 • Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas
  Regen Villages http://www.regenvillages.com
 • Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas
  Regen Villages http://www.regenvillages.com
 • Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas
  Regen Villages http://www.regenvillages.com
 • Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas
  Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas
 • Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas
  Des Danois construisent la ville autosuffisante aux Pays-Bas

 Gemeenschapsdesign

Wat de energie betreft steunt het project op drie pijlers: de bouw van woningen met positieve energie, het verbruik van hernieuwbare energie (zonnepanelen, aardwarmte en biomassa) en tot slot de bouw van een smart grid dat deze energie zou verspreiden naargelang de behoeften, namelijk naar een parking voor elektrische auto’s. “ReGen Villages is gebaseerd op toegepast onderzoek”, legt Lynge uit. “We passen gewoon al bestaande technologieën toe in een geïntegreerd gemeenschapsdesign, door schone energie, gefilterd water en lokaal geproduceerd biologisch voedsel te verstrekken.”

In eerste instantie worden er in Almere 25 proefhuizen opgeleverd. Dit aantal wordt nadien uitgebreid naar 100 eenheden. Maar het Nederlandse dorp koestert de ambitie om het eerste dorp te zijn in een lange reeks identieke infrastructuren. De ontwerpers zijn al van plan om dit dorp na te bootsen in andere delen van de wereld waar een aanzienlijke bevolkingstoename verwacht wordt. Maar ook in Duitsland, België, Zweden en Noorwegen. “Dit type ‘autonome stedelijke gemeenschappen’ is het beste antwoord op de toekomstige overbevolking. In 2050 zal de Aarde bijna 10 miljard bewoners tellen, met een groeiende middenklasse, en dat zal leiden tot veel grotere behoeften aan hulpbronnen, energie en woningen dan vandaag. Zonder een circulair beheer van de buitenwijken zal de planeet niet overleven“, waarschuwt James Ehrlich, CEO van Regen Villages.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord