MENU
katowice For a Change

Polen organiseert het World Urban Forum

© Francesco Scatena | Dreamstime.com

Europese taxonomie: “als het niet bindend is, zal er...

30 maart 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie, Vastgoed

De stad toegankelijker maken voor slechtzienden

Touch-maps, wayfinding-apps en andere slimme technologieën stellen slechtzienden in staat om op een meer inclusieve manier in de stad te wonen.

Nederland heeft een van de meest toegankelijke spoornetwerken ter wereld gebouwd. Van de app die wat er op de borden staat, “vertaalt” tot het personeel dat je begroet bij de deur van de trein, hebben de Nederlandse Spoorwegen ervoor gekozen om aan complete trajecten te werken, van punt A naar punt B. Het Nederlandse systeem verbindt elke stap van de weg efficiënt, door het tactiele, digitale en soms menselijke samen te brengen. Deze ketenbenadering stelde 320.000 Nederlanders met een visuele beperking (2% van de bevolking) in staat om onafhankelijkheid en bewegingsvrijheid te herwinnen, zonder afhankelijk te hoeven zijn van anderen. 

Door de verschillende visuele handicaps te simuleren, konden de ontwerpers van het Case Eye Institute meer empathische en inclusieve oplossingen bieden. © Casey Eye Institute

Technologie ten dienste van een handicap

Met de Google Lockout-app kan je visuele gegevens die door een smartphonecamera worden gedetecteerd omzetten in audioformaat. Het maakt het ook gemakkelijker om objecten te lokaliseren, borden te lezen en zelfs labels te lezen. De app, geïnstalleerd op een smartphone, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om gemakkelijker informatie te krijgen over de wereld om ons heen.

Maar technologie kan ook stroomopwaarts worden gebruikt, bijvoorbeeld in de ontwerpfase van een gebouw. In de Verenigde Staten werd een oogheelkundige kliniek opgericht om te anticiperen op alle problemen waarmee de patiënten te maken zouden kunnen krijgen, en computermodellen simuleerden hoe klinische ruimtes eruit zouden zien voor patiënten met verschillende visuele handicaps. Deze visualisaties hebben geresulteerd in oplossingen die een intuïtieve en visueel comfortabele omgeving creëren. Omdat kleuren die te veel op elkaar lijken moeilijk te onderscheiden zijn, zijn er bijvoorbeeld alleen zeer contrasterende tinten gebruikt voor het interieurontwerp. Nog een uitdaging: het onderzoeksteam had ontdekt dat patiënten van wie de ogen verwijd waren voor hun onderzoek, probeerden hun ogen te beschermen tegen licht en witte muren. Er werden daarom verstelbare lampen geïnstalleerd, die zowel zachter als donkerder zijn.

Het ontwerpen van steden en gebouwen met empathie is in de eerste plaats de wereld zien door de ogen van degenen die moeite hebben om te zien. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord