MENU
Shanghai Tower

Sjanghai ziet de stad verticaal

Being Urban : l’art de se fondre dans la cité

Being Urban: de kunst om te versmelten met de...

La Cité du Vin - Bordeaux

14 juni 2016 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur

De Stad van de Wijn heerst over Bordeaux

Op 1 juni 2016 huldigde de stad Bordeaux de Stad van de Wijn en Beschavingen in, een groot cultureel complex dat helemaal in het teken staat van wereldwijnen en het wijnerfgoed van de streek. Het gebouw is van de hand van architectenbureau XTU.

De plek is best indrukwekkend: zijn rondingen geven een gevoel van beweging in een continue stroom, die in perfecte harmonie is met het bochtige landschap van de Garonne. Historisch gezien was er in deze wijk van de Golfbekkens een oude haven terug te vinden, die de toegangspoort naar Bordeaux vormde.

Volgens de verbeelding van de toeschouwer doet de Stad van de Wijn denken aan de meanderende wijngaarden of de wijnspiraal die in een glas draait. De weerspiegelingen ervan veranderen naargelang de lichtinval van de dag en de seizoenen. Het gebouw werd ontworpen door de architecten Anouk Legendre en Nicolas Dezmazières van het Parijse bureau XTU.

Het interieur van het gebouw werd ingericht door de ontwerpers van het Engels bureau Casson Mann, die er een permanent meeslepend en innovatief parcours onderbrachten. Bezoekers kunnen hier alle aspecten van wijn ontdekken dankzij digitale spitstechnologie, met behulp van 3D-beelden en de verspreiding van geuren.

Het werk werd met veel pracht en praal ingehuldigd op 1 juni. Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux, stak zijn tevredenheid niet onder stoelen of banken en zei dat de stad nu zijn eigen “Guggenheim” heeft. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de economische ontwikkelingsdoelstellingen van de plek te benadrukken.

Wijnen doorheen de geschiedenis

De Stad van de Wijn en Beschavingen is 13.500 m² groot, verdeeld over 10 verdiepingen. Het gebouw, met een torenspits van maar liefst 55 meter hoog, biedt een uniek uitzicht op Bordeaux en de oevers van de Garonne, die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het thema van de zee is alomtegenwoordig: het imposante houten gewelf haalt immers zijn inspiratie uit het geraamte van een schip.

De wijn wordt er gepresenteerd in zijn verschillende dimensies: cultuur, beschaving en erfgoed. De stad Bordeaux koestert grote ambities voor deze nieuwe attractie. Het doel is om 450.000 bezoekers per jaar aan te trekken. Er wordt gemikt op de vele toeristen die een bezoek brengen aan de omliggende wijngaarden, maar ook op de inwoners van de streek, die hier tentoonstellingen, een auditorium, drie restaurants, een winkel, een bibliotheek, een gratis toegankelijke tuin, geprivatiseerde ruimten voor zakelijke klanten enz. terugvinden.

Economische weerslag

“De Stad van de Wijn is een grote culturele faciliteit die het internationale toerisme met bestemming Bordeaux een boost zal geven. Ze zal een echte brug slaan tussen Bordeaux en de wijngaarden van de wereld”, aldus Sylvie Cazes, voorzitster van de Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin (Stichting voor Wijncultuur en -beschavingen).

Het project creëerde al 250 directe en 500 indirecte banen. Volgens de Stichting zou de economische weerslag voor de regio kunnen oplopen tot 38 miljoen euro per jaar wanneer de site op kruissnelheid zal komen.

Met dit initiatief laat Bordeaux zien hoe een stad profijt kan halen uit de opwaardering van haar patrimonium. Of ze zich nu situeren op cultureel, historisch, technisch of economisch vlak, de beste troeven zijn vaak diegene die ons definiëren, die een vast onderdeel van onze identiteit en onze geschiedenis vormen. Een voorbeeld voor Brussel?

 • La Cité du Vin - Bordeaux
  La Cité du Vin - Bordeaux
 • La Cité du Vin - Bordeaux
  La Cité du Vin - Bordeaux
 • La Cité du Vin - Bordeaux
  La Cité du Vin - Bordeaux
 • La Cité du Vin - Bordeaux
  La Cité du Vin - Bordeaux
 • La Cité du Vin - Bordeaux
  La Cité du Vin - Bordeaux
 • La Cité du Vin - Bordeaux
  La Cité du Vin - Bordeaux
© Fotos :Anaka / XTU / La cité du Vin
Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord