MENU
Delta Tower, la nouvelle tour bruxelloise signée Fujimoto

Delta Tower, de nieuwe Brusselse toren van de hand...

Cavell Court jardin interieur850x520

Edith Cavell: een kliniek verandert in een woonwijk

Institut de robotique et de cybernetique de Saint-Petersbourg Russie 1987 -S. Savine B. Artiouchine

5 januari 2018 Comments (0) Architectuur, Cultuur

De ultieme gebouwen van het Sovjetrijk

Van 1970 tot 1990 werden er impressionante constructies gebouwd in de toenmalige USSR. Een boek getuigt van deze ‘utopische monsters’ die ontstaan zijn voor en tijdens de perestrojka. Groots en decadent.

Tussen het verschijnen van het allereerste stripalbum van Kuifje, ‘Kuifje in de Sovjet-Unie’, in 1930, en het project van Frédéric Chaubin dat startte in 2003, is er al veel water onder de bruggen van de ex-Sovjet-Unie gevloeid. Gedurende zeven jaar heeft de fotograaf zich van reis tot reis laten leiden – zijn oog onophoudelijk gericht op zijn doel – langsheen de vijftien oude Sovjetrepublieken. Met als enige motor: zijn intuïtie.

Frédéric Chaubin CCCP taschen.jpg

In deze rijke visuele reis, gecompileerd in dit magnifieke werk ‘Cosmic Communist Constructions photographed’ (uitgave van Taschen), lijst Frédéric Chaubin 90 gebouwen op, ontdaan van elke stijl. In al zijn omzwervingen neemt de fotograaf ons mee naar veertien oude Sovjetrepublieken. Ze puilen uit met betonnen mastodonten die we ons nauwelijks kunnen voorstellen: sanatoria, het ‘Huwelijkspaleis’, crematoria, technische instituten, Het Lenin Museum in Tasjkent, het Ministerie van Autosnelwegen in Tbilisi…Allemaal voor ons ongekende getuigen van de vierde stroming in de Sovjetarchitectuur.

Het begin van het einde

Tussen 1970 en 1990, ver verwijderd van de avant-garde van de jaren 20-30 en het stalinistisch neoclassicisme, tonen de constructies in opdracht van de Sovjetstaat een onverwachte renaissance van de verbeelding. Getuigend van een uiterst technische bekwaamheid, ademen ze de fantasieën van dat tijdperk uit: universalistische utopieën, een sciencefiction-beeld van een verre toekomst, de verovering van de ruimte, regionaal exotisme. Deze periode heeft een soort chaotische uitstraling die veroorzaakt wordt door de teloorgang van het systeem, zoals tal van ‘geesten en architectonische vliegende schotels’ de ontbinding van de Sovjet-Unie in 1991 aankondigden.

  • Ambassade dURSS a Cuba -A. Rotchegov La Havane 1985
    Ambassade dURSS a Cuba -A. Rotchegov La Havane 1985
  • Centre de repos Droujba -I. Vassilevsky Y. Stefantchouk Yalta Ukraine 1985
    Centre de repos Droujba -I. Vassilevsky Y. Stefantchouk Yalta Ukraine 1985
  • La faculté d'architecture de l'Institut polytechnique de Minsk Bielorussie 1983 -V. Anikine I. Esman
    La faculté d'architecture de l'Institut polytechnique de Minsk Bielorussie 1983 -V. Anikine I. Esman
  • Institut de robotique et de cybernetique de Saint-Petersbourg Russie 1987 -S. Savine B. Artiouchine
    Institut de robotique et de cybernetique de Saint-Petersbourg Russie 1987 -S. Savine B. Artiouchine

De ‘gedrochten’ van vóór de perestrojka floreerden het vaakst in de marge van het rijk: Baltisch, Kaukasisch, Centraal Aziatisch. Een aantal van die kolossen, gebouwd in het midden van nergens, zijn vervallen of verlaten. Nochtans komt er een beweging op gang, vooral in de Baltische staten, die streeft naar het behoud van deze vreemde vestingen. Vandaag zijn sommige van die bouwwerken voor de aankomende generatie architecten zelfs een bron van inspiratie, zoals de futuristische visioenen van bijvoorbeeld Frank Lloyd Wright.

CCCP, van Frédéric Chaubin, een uitgave van Taschen, 448 pg, 14,99 €

 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord