MENU
La SNCB met en vente son patrimoine immobilier

De NMBS stelt haar vastgoedpatrimonium te koop

Quand le bitume alimente les véhicules électriques

Wanneer bitumen elektrische auto’s aandrijft

Delta Tower, la nouvelle tour bruxelloise signée Fujimoto

22 december 2017 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Delta Tower, de nieuwe Brusselse toren van de hand van Fujimoto

Op de toekomstige Delta site zou een nieuw architectonisch project van 50.000 m² kunnen verrijzen. Met als hoogtepunt een toren ontworpen door de Japanners van Fujimoto Architects, in samenwerking met het Belgische bureau Awaa Architecture.

Het gaat voorlopig slechts om een ontwerp dat als winnaar uit de bus kwam van een wedstrijd om een strategisch gedeelte van de Delta site opnieuw in te richten. Maar het ontwerp zou de aanzet kunnen zijn tot dat ‘architectonische statement’, dat grootheidselan waaraan het in Brussel zo ontbreekt.

De Delta site is momenteel volop in ontwikkeling met het nieuwe Delta ziekenhuis van Chirec (500 bedden), de woningen van het project Universalis Park en de talloze aangrenzende groenvoorzieningen. Aangemoedigd door de Brusselse Bouwmeester wensten de projectontwikkelaars Thomas & Piron en Unibra een nieuw project uit te werken voor de inrichting van drie gebouwen op de hoek van het Hermann-Debrouxviaduct en de Triomflaan. Een strategische plek waar automobilisten vanuit Namen via de Delta tunnel de hoofdstad binnenrijden.

Het winnende project dat de naam ‘Delta Tower’ kreeg, werd ontworpen door Sou Fujimoto Architects en het Belgische Awaa Architecture. Sou Fujimoto is de laatste opkomende ster van een lange reeks succesvolle architecten uit Japan. Van zijn hand zijn o.a. het energiepositieve gebouw ‘Mille Arbres’ dat er als een ‘bewoond bos’ uitziet in hartje Parijs, en het project ‘Arbre blanc’ in Montpellier, een gebouw dat werd ontworpen als een opeenstapeling van villa’s. Het Belgische bureau Awaa Architecture heeft op zijn beurt het nieuwe winkelpand van Cameleon in Sint-Lamberts-Woluwe ontworpen.

Work in progress

In dit eerste ontwerp van Japans-Belgische makelij ligt het accent op de verticale gemengdheid, met veel woonruimte maar ook handelszaken, een hotel, horecagelegenheden, kantoren en wellicht zelfs een bioscoop. Maar de plannen voor de Delta toren zijn verre van in kannen en kruiken. Zo heeft de waarnemend burgemeester van Oudergem, Christophe Magdalijns (DéFI), zich fel verzet tegen de bouw van de toren die “te groot en te hoog” zou zijn. Ook heeft hij kritiek op het feit dat overleg tussen het Brusselse Gewest en de gemeente Oudergem ontbreekt.

© Sou Fujimoto Architects

Het project, dat wordt gedragen door de firma’s Unibra en TP Bâtiment (mede-eigenaren van de site), staat vooralsnog dan ook slechts in de kinderschoenen. Het moet immers nog verschillende belangrijke administratieve fases doorlopen (stedenbouwkundige vergunning, effectenstudies enz.) voordat het kan worden bevestigd. Volgens Joël Polus, Directeur Ontwikkeling bij TP Bâtiment, zal dit zeker nog wel acht jaar duren. Vooral ook omdat de bestaande kantoren nog tot 2025 aan de Regie der Gebouwen zijn verhuurd en deze gebouwen in het project volledig zouden moeten verdwijnen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord