MENU

Commercieel vastgoed: de beste plaatsen om te investeren

Verblijven in het buitenland: waarom kiezen voor Boedapest?

15 oktober 2018 Comments (0) Architectuur, Vastgoed

Drie projecten die La Défense zullen veranderen

Zestig jaar na zijn oprichting krijgt de franse wijk “La Défense” een make-over. Deze emblematische wijk in Parijs wordt opnieuw uitgevonden. Hier zijn alvast drie innoverende projecten die de grootste zakenwijk van Europa radicaal zullen veranderen.

Terwijl de onderhandelingen tussen Londen en Brussel haperen, krijgt de zakenwijk La Défense, de grootste zakenwijk van de EU waar meer dan 180.000 mensen werken, een nieuwe internationale uitstraling. In navolging van Chubb die zijn Europese zetel al naar Parijs heeft overgebracht, hebben nu ook groepen zoals de Société Générale, JP Morgan en HSBC aangekondigd dat ze hun Londense teams ten westen van Parijs willen onderbrengen. En het is niet langer een geheim dat La Défense binnenkort ook de European Banking Authority (EBA) zal ontvangen. Deze moeten na jaren Londen verlaten omwille van de Brexit.

Deze 60-jarige wijk, een wens van generaal de Gaulle, wil zich ontdoen van zijn imago dat lang werd geassocieerd met de gesloten cultuur van de grote groepen van de CAC 40 en de functionele en hiërarchische visie op werk, geïncarneerd door zijn verticale glazen torens. Vandaag spreekt men meer over een sociale mix, over de diversificatie van functies waarbij de wijk verandert in een plek om te leven, waar kunstgalerijen hun deuren openen, waar vegetatie komt, waar gedeelde moestuinen komen voor de mensen die er werken en de mensen die er wonen.

  • OXYGEN -St Malka architecte
  • OXYGEN-St Malka architecte02

 

Deze winter opent Oxygen er zijn deuren. Oxygen is een groot complex die uit biologische restaurants van de korte keten bestaat en opgetrokken is in hout en bamboe. Het werd ontworpen door Stéphane Malka Architecture en u zal er iets vinden wat nog niet bestond in La Défense: een trendy bar die ’s nachts omgetoverd wordt tot een nachtclub met deejay’s, restaurants en een modulaire feestruimte van meer dan 300 m2. Maar het wordt ook een co-workingplek met workshops die door coaches worden begeleid. Het doel: van La Défense een nieuwe levende buurt te maken. Het is een aanvulling op de U Arena, de grootste indoorzaal van Europa, het boetiekhotel Citizen M, een ontmoetingsruimte, en meerdere hybride co-workingconcepten (Nextdoor, Kwerk, L’Alternatif en Swave, een fintech incubator).

Een groene skyline

Naast de diversificatieprojecten zullen er tegen 2024 ook acht torens gebouwd worden. Ze zullen in een oppervlakte van 461.000 m2 kantoren nieuwe bedrijven en diensten ontvangen. Onder hen ook The Link, de toekomstige zetel van Total. Twee enorme torens, ontworpen door de architect Philippe Chiambaretta – 167 m voor de kleine, 244 m voor de hoogste – zullen niet alleen de hoogste torens van Frankrijk worden, er komt ook 120.000 m2 kantoorruimte over 52 verdiepingen. Het gebouw staat op zichzelf in voor een vervierdubbeling van de kantoren, en dat in een wijk die nu al zoveel kantoorruimte telt. Alle verdiepingen worden duplexen met ruimtes van 6.000 m2 die kunnen worden ingericht.

ten slotte maakt La Défense zich ook klaar voor een nieuwe wijk rond het nieuwe RER E-station en de Grand Paris Express. De toekomstige Groues-wijk geeft ook veel plaats aan groen (plantaardig, vegetatie) en zal gemengd zijn: 340.000 m2 woningen, 200.000 m2 kantoren, incubators en houten gebouwen. Deze enorme werken zijn al begonnen en zullen in 2030 afgerond zijn.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord