MENU

Wanneer kinetische architectuur gebouwen tot leven brengt

Toronto geeft Google groen licht om een futuristische ecowijk...

24 november 2019 Comments (0) Mobiliteit, Technologie

Een hyperloop die op alle spoorwegen kan rijden

Terwijl de race voor de Hyperloop woedt tussen verschillende concurrerende bedrijven, stelde de 13-jarige Amerikaanse tiener Caroline Crouchley een realistischere versie voor van de supersonische trein die werd bedacht door Elon Musk.

De Hyperloop is een idee van Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX. Het is een supersonische trein die meer dan 1000 km/u zou halen. Maar misschien wordt hij wel onttroond door een versie die op korte termijn haalbaarder en goedkoper is en die werd bedacht door een 13-jarige tiener. Ter gelegenheid van de finale van de 3 M Young Scientist Challenge heeft de jonge Caroline Crouchley een voorstel gepresenteerd dat de deur opent voor de spoorwegmaatschappijen.

Het idee van de baas van SpaceX is de passagiers van de Hyperloop in capsules te laten plaatsnemen die worden voortgestuwd in lange lagedrukbuizen. Een scenario dat vele veiligheidskwesties binnen de engineeringgemeenschap oproept. Vooral voor wat bochten betreft. Een beperking waar de Amerikaanse tiener komaf mee maakt door te vertrouwen op bestaande infrastructuur: de trein.

Twee keer zo snel

Caroline Crouchley stelt voor om de gebruikers te laten reizen in een trein die getrokken wordt door de Hyperloop. Een ontwerp dat niet voldoet aan de door Elon Musk beloofde pieksnelheid van 1,102 km/u (en nooit bereikt werd in de tests), maar dat nog steeds twee keer zo snel zou kunnen rijden als de huidige hogesnelheidstreinen en vooral zou kunnen worden aangedreven door hernieuwbare elektriciteit. De exploitatie van de bestaande spoorweginfrastructuur helpt ook om de rekening minder gezouten te maken. Volgens het laatste nieuws zijn Harvard en MIT bereid om de haalbaarheid van het project te onderzoeken.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord