MENU
garage et ateliers Citroën - YserBXL - 1

Pompidou Museum: en de genomineerden zijn…

Aarhus, une capitale culturelle en plein boom

Aarhus, een culturele hoofdstad die volop aan het boemen...

17 augustus 2017 Comments (0) Architectuur

Een ministad in een wolkenkrabber

Met zijn project “Espiral 3500” ontwerpt de 24-jarige Spaanse architect Javier López-Menchero Ortiz de Salazar Ortiz een wolkenkrabber van 193 meter met daarin een volwaardige ministad.

De stedelijke gebieden breiden zich almaar verder uit. Maar hoe ver zullen ze gaan? Wat als verticaal bouwen nu eens de toekomst was? Om verzadiging van stedelijke centra te vermijden kwam een jonge Spaanse architect van 24 jaar, Javier Lopez-Menchero Ortiz de Salazar, op het geniale idee om de stad te verhogen en te laten passen in een wolkenkrabber.

Zijn project “Espiral 3500”, onlangs bekroond tijdens de wedstrijd Skyscraper 2017, is een 193 meter hoge toren en daarmee bijna even groot als het World Trade Center, die een volledig stedelijk ecosysteem biedt aan zijn toekomstige bewoners.

Net als op de grond is de structuur bezaaid met straten, trappen, huizen, maar ook openbare parken, gezamenlijke moestuinen, een winkelcentrum en zelfs een strand… Het geheel is “verspreid in de hoogte” dankzij een centrale structuur in spiraalvorm waaraan deze verschillende modules aangehaakt worden.

Ik gebruik een spiraalsysteem waarin de openbare ruimten (dat wil zeggen de verschillende soorten straten) ringen vormen die steunen op een structureel element. De ruimtes voor privégebruik worden rechtstreeks aan deze structuur vastgemaakt”, legt Javier López uit. “Dit systeem van ‘omgekeerde straat’ zorgt voor een directe verbinding tussen publiek en privé, terwijl ze voldoende los staan van elkaar om de gewenste privacy te verkrijgen.”

Leefbare megapolen

In totaal zou het parcours dat toegankelijk is voor het publiek maar liefst 1.700 meter beslaan. Het doel is volgens de architect om het “meest waardevolle bezit” in de stad te besparen, namelijk grond. “Verticaliteit geeft de mogelijkheid om alles wat er gebeurt op de grond te reproduceren en uit te breiden“, legt hij uit.

Espiral 3500, dat zou worden gebouwd in het natuurpark “La Abufera” in de buurt van Valencia, een gebied aan zee waar het bijzonder druk is in de zomer, is momenteel nog maar een project dat weliswaar in het oog loopt. Maar door in één gebouw een volwaardige ministad onder te brengen, zou deze structuur de megapolen leefbaarder kunnen maken in de toekomst.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord