MENU

Binnenkort stadsbossen in Parijs

Odyssée Pleyel: een nieuw leven voor een oude industriële...

5 september 2019 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie, Vastgoed

Een stedelijk bos en houten gebouwen in het hart van de toekomstige wijk Montparnasse

Het project van de Britse architect Richard Rogers werd geselecteerd om de betonnen wijk rond de toren en het station te herstructureren. Het werk zal naar verwachting tot 2030 duren.

Het toekomstige gezicht van de Montparnassewijk is op donderdag 11 juli onthuld: het is het project bedacht door het team van de Britse ster van de architectuur, Sir Richard Rogers, die de aanbesteding won die in 2018 werd gelanceerd en die belooft dit gebied dat tot de meest karakteristieke en minst geliefde van Parijs behoort, onherkenbaar te maken.

In Montparnasse gaat het er niet om een nieuwe wijk ex nihilo op te richten op braakliggend terrein, maar om de grillen van de stedelijke planning van de jaren zeventig te herstellen, die woedde op hetzelfde moment dat Rogers, met Renzo Piano, een paar kilometer verderop een schandaal veroorzaakte door de bouw van het Centre Pompidou. Dit project moet ons dus in staat stellen de geschiedenis van de buurt te herontdekken, maar moet ook meer diversiteit brengen – met name huisvesting – en de openbare ruimte, die nu door de auto wordt gemonopoliseerd, vrij te maken.

  • Quartier Montparnasse ©RSHP
  • Quartier Montparnasse ©RSHP
  • Quartier Montparnasse ©RSHP
  • Quartier Montparnasse ©RSHP
  • Quartier Montparnasse ©RSHP

Een nieuw stedelijk bos

Op het programma: een groener en meer open gebied, met een grote voetgangerszone van de Rue De Rennes tot de gare Montparnasse. Er zal ook meer ruimte worden gegeven aan zachte mobiliteit en openbaar vervoer. Maar bovenal stelt het agentschap voor om de buurt te transformeren met een stedelijk bos door meer dan 2000 nieuwe bomen te planten. Dit ontwerp van landschapsarchitect Michel Desvigne zal 10.000 vierkante meter beplante gebieden tellen. Het was zijn voorstel voor Montparnasse dat het gemeentelijke team overtuigde om medio juni de creatie van vier stedelijke bossen in de hoofdstad aan te kondigen, met name door de bovenste verdiepingen van ondergrondse parkeergarages met aarde te vullen.

De door Rogers gepresenteerde maquette breekt ook de radicaliteit van de betonarchitectuur door de ruimte terug te geven aan de bewoners en de bezoekers. Ze zullen dit gebied in open lucht kunnen ontdekken in plaats van in een gesloten winkelcentrum, zoals nu het geval is. “Dit is een uiterst complexe site. Er was een verlangen om komaf te maken met het op zichzelf gesloten eiland en de rue de Rennes tot de Montparnassetoren te verlengen zodat de wijk gemakkelijker kan worden gelezen”, legt Rogers Stirk Harbour + Partners uit. De werf wordt enorm: de huidige gebouwen beslaan in totaal 200.000 vierkante meter. Het project voorziet er nog 20.000 meer. De werken zullen plaatsvinden tussen 2022 en 2030.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord