MENU
Paris entre quartiers © Carlo Ratti Associati

Wanneer architectuur bruggen slaat tussen twee verschillende werelden

Milaan: renoveren, verbeteren en innoveren

26/03/2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

HÅVN: Scandinavische harmonie en uitmuntendheid in Antwerpen

De Scandinavische architectuur blijft België verleiden. In de afgelopen jaren zijn er bij ons veel projecten gestart die geïnspireerd zijn door de Deense, Noorse of Zweedse architectuur. 

In Oostende heeft het project Nieuwe Stad, ontworpen door de Deense architecten CF Møller Architects samen met BRUT, gebouwen uit de jaren 70 nieuw leven ingeblazen en die getransformeerd tot een duurzame voetgangerszone die de kwaliteit van leven en welzijn bevordert. In Brussel werd de nieuwe Solvay-campus gebouwd door het Deense kantoor SHL. Dankzij het open en transparante ontwerp, in directe verbinding met de omringende natuur, biedt het vloeiende, collaboratieve en harmonieuze werkplekken. 

Solvay HQ Lobby © Schmidt Hammer Lassen Architects

Solvay HQ Lobby © Schmidt Hammer Lassen Architects

Oude Kreekpark © Brut architecture and urban design

Oude Kreekpark © Brut architecture and urban design

In Antwerpen ontwerpt Johannes Norlander het HÅVN-project, in de wijk Nieuw Zuid. Dit is de eerste keer dat hij in het buitenland werkt en hij werd verleid door de omgeving. 

Natuurlijk licht is altijd één van de sterke punten geweest van de Scandinavische architectuur: die weet optimaal gebruik te maken van het vaak beperkte zonlicht en speelt met de weerkaatsing van witte gevelbekleding om het gevoel van licht nog te vergroten. Ook de nabijheid van water, dat steeds wisselende kleuren en weerspiegelingen biedt, maar ook rustgevende en inspirerende uitzichten, was een belangrijke factor in het ontwerp van HÅVN. Het uitgesproken doel van deze manier van bouwen: het welzijn en het gevoel van goed leven bevorderen. Wat de Denen hygge noemen, een term die niet in het Nederlands vertaald kan worden, maar die we kunnen omschrijven als ‘warm en gezellig leven’. 

Het gebouw, gelegen in de wijk Nieuw Zuid, is loodrecht op de Schelde georiënteerd en is zo ontworpen dat elk appartement een maximaal uitzicht op het water heeft. Het gebouw is eenvoudig, vrij lang (bijna 90 meter) maar een echte streling voor het oog. Grote ramen van vloer tot plafond brengen daglicht naar het hart van de leefruimtes. Zuivere lijnen en Scandinavische degelijkheid op het mooiste plekje van Antwerpen. 

In een interview legt Johannes Norlander uit hoe de Schelde een sleutelrol speelde in de ontwikkeling van zijn project en hem in staat heeft gesteld te spelen met transparantie en licht: “Het zicht is uniek en spectaculair, en de noord-zuidoriëntatie zorgt voor optimaal zonlicht. We wilden een gebouw dat geen lelijke achterkant had. Hier is het leven overal en zijn alle gevels even belangrijk”. Bovendien heeft de wijk Nieuw Zuid nog andere troeven: het geniet van een groene en ruimtelijke omgeving, ideaal om haar inwoners een bevoorrecht contact met de omringende natuur te bieden. 

Een gek idee dat iedereen over de streep trok

Nieuw Zuid © Triple Living

Maar de verrassing van het gebouw bevindt zich… op het dak, 20 meter hoog. Het gebouw is inderdaad overdekt met een looppiste die 160 meter lang is. Daar kun je natuurlijk hardlopen of wandelen en kinderen kunnen er leuke fietstochten maken. Een dergelijke piste, gelegen op de top van een gebouw, zou kennelijk een wereldprimeur zijn. 

HÅVN combineert een gezonde levensstijl en gezelligheid in een serene en inspirerende omgeving. En dat alles op een steenworp afstand van het centrum van de Vlaamse metropool. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , , ,

Geef een antwoord