MENU

Hoe universiteiten grote hightechgebouwen worden

Van de smart city naar de shared city

Expo Real 2017 - HafenCity

30 augustus 2018 Comments (0) Architectuur

Hoe Hamburg HafenCity, de grootste stedelijke bouwplaats van Europa, bouwt

Hamburg, een pionier op het vlak van ecologische wijken, kon innovatieve paden bewandelen voor de financiering van HafenCity, een groot stadsvernieuwingsproject. Een fenomenale bouwplaats van 157 hectare, die wordt tot stand gebracht door de meest gerenommeerde architecten.

Hamburg, elegante en koude stad, heeft altijd een groot belang aan traditie gegeven. De architectuur van de hanzestad staat symbool voor haar afkeer van verticaliteit. Maar een paar jaren geleden besliste de emblematische stadstaat van de Hanzeliga, vereniging van handelssteden in Noord-Europa rond de Noordzee en de Baltische Zee, om de sprong te wagen en de oevers van de haven een nieuwe bestemming te geven. Het doel? Er een stad in de stad van maken, en tegelijk een nieuwe woonruimte voor de inwoners te creëren.

Hamburg, dat is eerst en vooral de haven. Het is de derde grootste van Europa en heeft door zijn grootte de stad vormgegeven, eerst en vooral op het vlak van de mentaliteit want zoals alle havensteden staat ook Hamburg open voor de wereld. Ook op het vlak van economie heeft de haven het stad laten groeien: dankzij de haven was Hamburg lange tijd een zeer welvarende stad. En vanaf nu ook op het vlak van architectuur want sinds zo’n tien jaar schetst een woud van kranen aan de oevers van de Elbe de lijnen van een ongewone wijk: HafenCity. Architecten uit de hele wereld hebben van de buurt van de oude havendokken hun nieuwe speelterrein gemaakt. Je vindt er elegante gebouwen van David Chipperfield, Richard Meier, Shigery Ban… Maar je vindt daar ook de Philharmonie van de Elbe, de enorme constructie die vorig jaar werd ingehuldigd en een nieuwe muziektempel is geworden.

HafenCity is het grootste stedelijke project van Europa: 157 hectare in het stadscentrum, op slechts 800 meter afstand van het stadhuis. Het is ook een van de meest veelbelovende projecten: een echte dichtbebouwde stad met zowel huisvesting als winkels, kantoren, cultuur, nabijheidsvoorzieningen rond royale openbare ruimte. Een stad die de uitdaging van een duurzaam bouwproject met kwalitatieve milieuprestatie succesvol aangaat. De stad wilt “een groene, sociale en aantrekkelijke stad aan het water” worden. De doelstelling is bijzonder ambitieus: men wil het stadscentrum 40% vergroten en de bevolking verdubbelen om op die manier de aantrekkelijkheid van Hamburg t.o.v. naburige havens (Rotterdam, Antwerpen, Le Havre) te garanderen.

De bevolking naar het stadscentrum lokken

Door de stad te openen naar de Elbe, waar ze lange tijd van afgescheden was door de haven, zal HafenCity de bevolking opnieuw naar het stadscentrum brengen en zo ook het historisch gedeelte ervan een boost te geven”, legt Jürgen Bruns-Berenteig, CEO van HavenCity GmbH, uit. Op gronden die twee tot drie meters verhoogd werden om bestand te zijn tegen overstromingen, zou HafenCity tegen 2020 zo’n 12.000 nieuwe bewoners moeten verwelkomen en 40.000 jobs langs de 10 kilometer kaaien, die als wandelpaden worden ingericht, moeten opleveren.

Maar de wijk innoveert niet alleen op het vlak van de gebouwen: HafenCity GmbH heeft een originele manier bedacht om de stad op te zetten, die vrij opgewassen is tegen de financiële crisis en speculatie. De aanbestedingen zijn er niet opgericht om voor elk perceel de beste prijs te krijgen maar, voor een prijs die op voorhand is vastgelegd, de beste ideeën op de voorgrond te brengen. De gronden worden zelfs slechts na een proefperiode van één jaar aan investeerders definitief verkocht. Tijdens die tijd moeten ze hun project afwerken, worden ze verplicht een architectuurwedstrijd te organiseren voor het ontwerp van de gebouwen en alle vergunningen verkrijgen. Met die druk moedigt de ontwikkelaar de investeerders ook aan om het gelijkvloers te reserveren voor openbaar gebruik – winkels, diensten, cultuur – zodat de straten commercieel en levendig zijn. Met een groot menselijk potentieel.

Videopresentatie : Expo Real 2017 – HafenCity from HafenCity Hamburg GmbH.

www.hafencity.com

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord