MENU

Hoe Boedapest zijn onroerend goed een boost geeft

Belgische promotors zetten koers naar Portugal

31 mei 2019 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Is het appartement van de toekomst modulair?

Een heel appartement in één enkele ruimte krijgen is geen evidentie. En toch zit dit concept in de lift. Het geheim: een modulair ontwerp dat gebaseerd is op een glijdende scheidingswand en dat uitgerust is met alle comfort. En dat is waarschijnlijk de toekomst van de stedelijke huisvesting.

Warme en geruststellende kleuren. Vincents appartement baadt in het licht. Er is geen gang, alleen een langgerekte ruimte met een grote woonkamer en grote aluminium ramen tot op de grond. Aan het einde vind je een slaapkamer. Dankzij de glijdende wand kan je de woonruimte vergroten of verkleinen en een werkruimte creëren. “Momenteel is één kamer genoeg voor mij, maar als ik dat wil, kan ik een extra kamer creëren zonder grote werken of administratieve procedures, en dat voor een lagere prijs“, legt Vincent uit.

Het concept heet Moove. En het is flexibel, dankzij een verwijderbare kit en technische verbindingen die al in de plannen van de architect werden geïntegreerd. En vooral, dankzij houten wanden op rails die tegen een muur staan om maximale ruimte in de woonstand te geven, of naar het centrum van de kamer worden getrokken om nieuwe ruimtes te creëren: een badkamer ontvouwt zich aan de keukenkant, een bureau komt naar beneden of een bibliotheek met een opgehangen tv … Open het allemaal en ontdek de slaapkamer.

Levende ruimtes

Als de levensomstandigheden veranderen, waarom zou de habitat zich dan niet aanpassen? Het traditionele twee -, drie -, vier-of vijfkamerappartement met keuken en badkamers, telkens in één aparte ruimte, is niet langer geschikt voor nieuw samengestelde gezinnen, kinderloze koppels, telewerkers en andere partners waar iedereen zijn eigen ruimte wil hebben. Onder de nieuwe modellen die nu aan een opmars bezig zijn, maakt het flexibele appartement – modulair naar wens – zijn opmars.

Het waanidee van een architect? Nee, Moove is nu een realiteit in Bordeaux, Toulouse, Nantes en Montpellier. Het belang van dit ultra-flexibele appartement is veelzijdig: naarmate de stedelijke densiteit elk jaar iets meer toeneemt, kan men zich gemakkelijk de toekomst van deze geconcentreerde studio in de komende decennia voorstellen. De Japanners zijn zich terdege bewust van dit probleem en hebben daar lang geleden al een punt van gemaakt, dus misschien moeten wij ook overwegen om de grote eetkamers, gangen en aparte ruimtes op te geven.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord