MENU

Kanal: van iconische garage tot culturele trekpleister

Is het appartement van de toekomst modulair?

31 mei 2019 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Hoe Boedapest zijn onroerend goed een boost geeft

De Hongaarse hoofdstad maakt een nieuwe vastgoedboem mee, met talrijke kantoorprojecten, hotels en luxe woningen. Meer dan 2 miljoen m² is momenteel in aanbouw of wordt gerenoveerd in de stad.

Dat is wat de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) bericht. Volgens het Duitse conservatieve dagblad is de bouwsector in Hongarije, na Ierland en Nederland, de meest dynamische in de EU. Het klimaat van vertrouwen en de economische barometers in Hongarije zijn nu de beste in de Europese Unie. Meer dan 2 miljoen m² is momenteel in aanbouw of wordt gerenoveerd in de stad.

We hebben de afgelopen vijf jaar een snelle groei meegemaakt in alle vastgoedsectoren. 2019 wordt opnieuw een zeer goed jaar“, vertelt Ferenc Furulyas, de directeur voor Hongarije van de Amerikaanse consultingfirma Jones Lang LaSalle, gespecialiseerd in zakelijk onroerend goed, aan de FAZ. Met bijna 20% van de investeringen in vergelijking met 3% vóór 2008 hebben de lokale investeerders het vertrouwen, maar ook de soliditeit op de markt hersteld.

Huisvesting van hoge kwaliteit

Budapest

De belangrijkste motor van deze groei is de hotelindustrie, die zeer winstgevend is geworden dankzij de explosie van het toerisme. De kamerprijzen zijn nu hoger dan in Praag of Warschau. Ook de woningbouw is sterk gestegen met verkoopprijzen die sinds 2014 zijn verdubbeld tot gemiddeld 2500 €/m2, volgens cijfers van de Hongaarse Nationale Bank (MNB).

Het tekort aan arbeidskrachten, als gevolg van een zeer restrictief migratiebeleid, vormt niettemin een probleem voor bouwbedrijven. Bovendien verhindert de wet die een paar jaar geleden werd gestemd om de projecten van shoppingoppervlakken van meer dan 300 m² te verbieden, de bouw van winkelcentra. Tot slot houden de wetten ter bescherming van oude gebouwen in het centrum van Boedapest investeerders in de renovatiesector tegen

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord