MENU

Is het appartement van de toekomst modulair?

Guldenvlieslaan: binnenkort de Brusselse Champs-Élysées?

31 mei 2019 Comments (0) Atenor, Vastgoed

Belgische promotors zetten koers naar Portugal

Lissabon werkt als een magneet. Dit ondanks het feit dat de Portugese hoofdstad al jaren stijgende vastgoedprijzen kent. Waarom is Lissabon dan toch een vastgoedeldorado?

Onder de zogenaamde melancholische kasseien van de Koningin van de Taag schuilen vastberadenheid en tonnen energie. Van Alfama over Bairro Alto tot Belém trekken de buurten van Lissabon zowel de jonge lokale garde als de vastgoedontwikkelaars aan die de betekenis en smaak van la vida portuguesa opnieuw uitvinden.

Lisbon

In de loop der jaren heeft de stad van de zeven heuvels de armen geopend voor de sterren van de architectuur: Norman Foster, Renzo Piano, Jean Nouvel en Frank Gehry… met evenwel een andere aantrekkingskracht dan Berlijn, Londen of Milaan: hier is het parfum van authenticiteit niet alleen een commerciële slogan. La dolce vita ontstaat in de wirwar van straatjes, de rammelende trams, de tuinen en exotische planten.

Met zijn aangename weer, gunstig fiscaal klimaat en lage prijzen heeft Portugal heel wat te bieden. Als gevolg daarvan stijgen de prijzen, met name in de meest gewilde wijken van Lissabon, en ze blijven stijgen. Voor een nieuwe of volledig gerenoveerde woning (het hele gebouw en niet alleen het appartement), betaal je nu tussen 3500 en 10.500 euro/m², aldus de overheid. Door deze stijging wagen kopers zich naar de rand van de hoofdstad, waar je prachtige buurten vindt met prijzen die schommelen tussen 2.500 en 3.500 euro/m².

De wijk die heropleeft

En deze periferie begint aan het Park der Naties. In de nieuwe stad die werd gebouwd voor de Wereldexpo van 1998 als eerbetoon aan Vasco de Gama’s reizen. Het is niet verwonderlijk dat de torens zijn bedekt met zeilen, er overal fonteinen zijn, dat de brug ontworpen door Calatrava eruitziet als een golf boven de Taag, en dat het Oceanarium, een echt aquarium-schip, het absolute hoogtepunt is.

Atenor heeft er trouwens een perceel van ongeveer 8.000 m2 gekocht. Dit is de eerste keer dat de Belgische onderneming in Portugal investeert. Het project voorziet in de ontwikkeling van 28.000 m² kantoren, 1.240 m² bovengrondse winkels en particuliere en openbare parkeerplaatsen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord