MENU

Italië: positieve en genereuze architectuur ten dienste van de...

Parijs: een bewoonde en ecologische loopbrug

18 februari 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Lissabon: de gemeente geeft lege appartementen terug aan haar inwoners

Nu het toerisme en de verhuur via Airbnb bijna onbestaande is, wordt de stad zelf huurder en geeft de woning vervolgens door aan de lokale bevolking.

Het initiatief van de gemeente biedt eigenaren tot 1000 euro per maand om de appartementen te verhuren aan de stad, en dat voor een minimumperiode van vijf jaar. De stad zal deze appartementen dan verhuren aan bewoners die in aanmerking komen voor betaalbare woningen. De door de stad gevraagde huur wordt beperkt tot een derde van het inkomen van de huurder.

Het idee lost twee problemen tegelijk op: het maakt het mogelijk om een gebruik te vinden van de nu leegstaande appartementen terwijl de te duur geworden huizenmarkt wordt gevoed met betaalbare huisvesting. En als 1000 euro minder geld is dan sommige van deze eigenaren van het toerisme hadden kunnen krijgen, wedt Lissabon erop dat de gegarandeerde inkomstenstroom over vijf jaar nog steeds velen zal motiveren.

© Vesela Vaclavikova

De ambitie: 20.000 appartementen

Tot nu toe hebben bijna 200 eigenaren zich geregistreerd. “We moeten van koers veranderen“, zei burgemeester Fernando Medina tegen The Guardian. “Dit zou de manier moeten veranderen waarop de huizenmarkt hier in de stad werkt.” De gemeente Lissabon heeft al 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dit eerste subsidiejaar.

In de afgelopen jaren hebben veel steden ontdekt dat een toename van de kortetermijnverhuur van appartementen aan toeristen via platforms als Airbnb de kosten van huisvesting voor bewoners verhoogt en het karakter van historische buurten verlaagt.

Het initiatief van Lissabon, dat al voor de crisis van 2020 was begonnen, werd door veel waarnemers verwelkomd. Luís Mendes, een geograaf en lid van het burgerplatform Living in Lisbon, wees erop dat recente gebeurtenissen “de onevenwichtigheden in de woningbouw in Lissabon aan het licht hebben gebracht. We hebben nu een gemeentehuis dat een interessant project heeft voorgesteld en zich ervan bewust is dat een dak boven het hoofd een fundamenteel mensenrecht is.

Andere steden, zoals Vancouver, Barcelona, Amsterdam of Venetië, hebben soortgelijke initiatieven genomen, met even bemoedigende resultaten.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord