MENU

Warschau: Groot-Brittannië’s toparchitecten stellen zich de toekomstige luchthaven voor

Kazuyo Sejima: de essentie van geheimhouding

23 december 2019 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur

Lancering van het Cultureel Instituut voor Architectuur Wallonië-Brussel

De ICA-WB is door de regering van de Federatie Wallonië-Brussel aangewezen als culturele referentie voor de architectuur in Franstalig België. Maar wat is het precies?

De doelstelling is ambitieus: het opsporen, analyseren, bemiddelen en co-construeren van een architectonische cultuur in het centrum en zuiden van het land. En vooral te tonen dat architectuur kan bijdragen aan een beter gemeenschapsleven, door een breed publiek te bereiken. De sector droomde er al 15 jaar van. Na het VAI (Vlaams Architectuurinstituut) in Vlaanderen en het Civa in Brussel is het Culturele Instituut voor Architectuur in Wallonië-Brussel nu een feit.

De ICA-WB heeft geen vaste locatie, maar wordt beheerd door vier culturele centra (het cultureel centrum van Namen-Théâtre de Namur, de Eden-het cultureel centrum van Charleroi, het cultureel centrum van de wijk Huy en de Recyclart in Brussel). Het is meer een ruimte voor reflectie dan een plaats, en is gebaseerd op een netwerk van twaalf partners in het Franstalige gebied.

Aan het hoofd: kunsthistorica en voormalig hoofdredactrice van het architectuurmagazine a+, Audrey Contesse. “We willen laten zien dat de architect nooit slaapt,” legt ze uit. We willen laten zien dat onze architectuur ambitie heeft, dat ze niet bang is voor het donker, dat ze het hart op de tong heeft, dat ze geen luxepaardjes is! “Omringd door een team van vier personen, ziet ze het ICA-WB als een platform voor ontmoetingen en dialoog tussen de professionele sector (Ordre des Architectes, Union wallonne des architectes, Architects in Brussels), de academische sector (faculteiten van de architectuur van de UCL, ULiège, ULB, UMons), de publieke sector (de architectuurcel, de Bouwmeesters van Brussel en Charleroi), de culturele wereld en burgers.

Decompartimentaliserende architectuur

Onder de zeer concrete acties heeft het ICA-WB al een reflectie gelanceerd met architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten over de verdichting van woningen in de Federatie Wallonië-Brussel om toekomstige oplossingen voor de komende vijftien jaar te schetsen. Volgend jaar is een workshop over architectonische kritiek gepland om de maatschappelijke aspecten van architectuur beter te begrijpen.

Bezoeken aan exemplarische gebouwen, wijken en landschappen worden twee keer per maand georganiseerd om ze (opnieuw) te laten ontdekken door het grote publiek. Ook conferenties, tentoonstellingen en evenementen staan op het programma (online beschikbaar). Kortom, een hele reeks acties om ervoor te zorgen dat de architectuur de gebruikers bereikt, dat wil zeggen ons allemaal.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord