MENU
Les communes peu enclines à suivre les promoteurs

Gemeenten die weinig geneigd zijn om de ontwikkelaars te...

Comment Los Angeles redonne vie à sa rivière

Hoe Los Angeles haar rivier nieuw leven inblaast

Molenbeek, «un paradis pour les investisseurs»

30 juni 2017 Comments (0) Vastgoed

Molenbeek, “een paradijs voor investeerders”

Vier vastgoedontwikkelaars, Re-Vive, Inclusio, Belgian Land en Home Invest Belgium, zijn ervan overtuigd dat Molenbeek een toekomst heeft. Hun projecten behelzen 450 woningen, nieuwe scholen, kinderdagverblijven, kantoren en winkels.

Molenbeek is not a hellhole, but a heaven for investors…” Ter gelegenheid van het bezoek aan Brussel van de Amerikaanse president Donald Trump, hebben verschillende vastgoedontwikkelaars gewezen op de vastgoedvitaliteit van Molenbeek, dat probeert zijn blazoen op te poetsen. Er staan omvangrijke vastgoedprojecten​​ op stapel op het grondgebied van de Brusselse gemeente, met ongeveer 450 woningen in het vooruitzicht.

Het meest emblematische project is dat van de EKLA-toren in de buurt van het Weststation. Onder leiding van citydev.brussels en ontwikkeld door Re-Vive voorziet het project in een 18 verdiepingen tellende toren met woningen voor 163 gezinnen en 50 studenten. Naast de toren werd het hele huizenblok waar vroeger brouwerij Vandenheuvel gevestigd was, in een nieuw kleedje gestoken met de bouw van een buurtsupermarkt, een kleuter- en lagere school, een kinderdagverblijf, kantoorruimten en een nieuw park.

Aan de andere kant van het station ontwikkelt Belgian Land, – een partnerschap tussen Bank Degroof-Petercam en CBRE – het project Émaillerie, dat bestaat uit 74 appartementen, zes huizen en een kinderdagverblijf. Tot slot promoot Home Invest Belgium – een beursgenoteerde gereglementeerde vastgoedmaatschappij (gewezen vastgoedfonds) – het project Célidée, gelegen in de straat met dezelfde naam. Op het menu: de omvorming van een voormalig kantoorgebouw in 96 appartementen en een kinderdagverblijf. De vennootschap ontwikkelt ook het project Brunfaut, gelegen tussen het gemeenteplein en het museum MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art). Hier komen drieënnegentig appartementen en een aantal gemeenschappelijke ruimtes.

Europese duwtjes in de rug

De gemeente is “prioritair gebied” voor de Brusselse regering en geniet ook van Europese investeringen. Tijdens de editie 2007-2013 van het Europese programma EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) werd er 108 miljoen euro geïnvesteerd in 32 projecten, die allemaal betrekking hebben op de ontwikkeling van de Kanaalzone. Een van de meest opvallende voorbeelden is de site Belle-Vue, die voor 2,75 miljoen euro financiering kreeg van Europa, voor een totale publieke injectie van 10 miljoen euro, gedeeld met het Gewest en de federale regering. Voor het luik 2014-2020 van EFRO werden er 46 projecten geselecteerd die deze keer een overvloedig bedrag van 200 miljoen euro met elkaar delen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord