MENU

Milaan: renoveren, verbeteren en innoveren

© Foster + Partners

Zwitserland: een project dat het sociaal weefsel terugbrengt

30 maart 2021 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Onderzoek: een ”wonder” beton om gebouwen te koelen

Omwille van de klimaatopwarming, gekenmerkt door frequentere en intensere hittegolven, moet de bouwsector dringend oplossingen ontwikkelen die deze trend het hoofd kunnen bieden. 

Zoals voorspeld door het Internationaal Energieagentschap (IEA), zou het verbruik van klimaatregelingsapparatuur tegen 2050 kunnen verdrievoudigen. Deze koelsystemen verhogen echter niet alleen het elektriciteitsverbruik, ze stoten vaak ook zeer krachtige broeikasgassen uit. 

Wetenschappers van verschillende Europese onderzoekscentra (waaronder de KUL in Leuven en het Centro de Física de Materiales in Donostia-San Sebastian in Spanje) proberen daarom een bouwmateriaal te ontwikkelen dat gebouwen spontaan kan koelen. Het doel is om beton te ontwikkelen dat meer warmte afgeeft dan het opneemt, met een duidelijk verkoelend effect. 

Een Europese investering

Hierbij wordt de samenstelling van het beton aangepast zodat het zeer effectieve infraroodstraling kan afgeven. De truc is om ervoor te zorgen dat het beton meer warmte afgeeft dan het opneemt. Beton kan veel zonlicht weerkaatsen, terwijl het ook veel warmte afgeeft. Dankzij de gewijzigde structuur kan het kouder worden dan zijn omgeving. Volgens sommige deskundigen zou ’een dergelijk materiaal, dat spontaan zou afkoelen, “de airconditioning van de toekomst” zijn.

Momenteel wordt dit nieuwe materiaal getest op het dak van een huis in Spanje, om de impact van koeling op het energieverbruik beter te kunnen meten. De hoop is dat, als de resultaten succesvol zijn, de bouwsector er snel mee aan de slag kan. Vooral omdat de productie ervan goedkoop is. 

Deze studie, genaamd “Metaconcrete with Infrarood Radiative Cooling Capacity for Large Energy Savings”, of kortweg MIRACLE, wordt ondersteund door de Europese Commissie. Als onderdeel van zijn programma gewijd aan toekomstige en opkomende technologieën, heeft het 3 miljoen euro in het project geïnvesteerd. 

Het doel is, ook hier, om oplossingen te promoten die onze steden en gebouwen koel houden, met respect voor het milieu.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord