MENU
PARADISE building (Feilden Clegg Bradley Studios)

En kantoor in Londen met een negatieve koolstofbalans?

Sidney © Woods Bagot - CBA Axle

Sidney: kantoren die werden ontworpen met de zon

Urban rooftop farm Thammasat-university (Bangkok)

16 oktober 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu

Thailand:Azië’s grootste stedelijke dakboerderij

Een team ontwerpers heeft zojuist de installatie van de grootste stedelijke boerderij in Azië voltooid. De originaliteit ervan? Het is gelegen op het dak.  

Dit groene dak, gelegen in de buitenwijken van Bangkok, bevindt zich (met een oppervlakte van 22.000 m2) boven de Thammasat University, de op één na oudste academische instelling in het land. De oppervlakte was tot nu toe onbezet en zelfs verwaarloosd, aldus de universiteit. Vandaag de dag is het zowel een openbare plaats als een duurzame voedselboerderij geworden. 

Het TURF-project (TURF staat voor Thammasat University Rooftop Farm) combineert de principes van biologische landbouw, de techniek van rijstterrassen en de strategieën van moderne groene daken. Het terrassendak absorbeert, filtert en vertraagt waterafvloeiing 20 keer efficiënter dan een conventioneel betonnen dak. Het regenwater zigzagt op de hellingen. Aan het einde van het traject wordt het water verzameld in vier opvangbekkens, die het mogelijk maken om buitensporige regenval te beperken en op te slaan voor toekomstig gebruik in het geval van droogte. 

Wat wordt er op deze groene daken geproduceerd? In wezen voedsel voor de universiteit (moeilijk om een kortere keten te maken). Maar het project doet nog meer: door gebruik te maken van het reliëf heeft TURF een openluchtamfitheater gecreëerd, met een panoramisch uitzicht op de hele stad Bangkok. Het dak is ook uitgerust met zonnepanelen, in staat om tot 500.000 Watt/uur te produceren, wat het mogelijk maakt om zowel de boerderij als de universiteit van stroom te voorzien. 

Naast al deze directe voordelen was dit project ook bedoeld om studenten en burgers bewust te maken van landbouwpraktijken. Men kan er inleidende cursussen volgen over landbouwtechnieken en landschapsbeheer. Voor de universiteit is dit een manier om haar toekomstige afgestudeerden te mobiliseren voor het klimaat en de stedelijke en ecologische kwesties van morgen. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord