MENU
Des parkings autonomes pour préserver l’espace urbain

Autonome parkeergarages om stedelijke ruimte te sparen

Quand le bitume alimente les véhicules électriques

Wanneer bitumen elektrische auto’s aandrijft

22 december 2017 Comments (0) Mobiliteit, Technologie

Uber zoekt het hogerop met vliegende taxi’s

Dat is het nieuwe project van Uber in samenwerking met NASA. De twee partijen hebben officieel een partnerschap gesloten om samen elektrische vliegende taxi’s te ontwikkelen. Hieronder leest u meer.

Na massaal in autonome voertuigen te hebben geïnvesteerd, verkoopt Uber nu een nieuwe droom: “Elevate”. Op 7 november kondigde de Chief Product Officer van Uber, Jeff Holden, tijdens de Web Summit in Lissabon aan dat hij verticaal opstijgende vliegende taxi’s gaat ontwikkelen met NASA, die momenteel aan een software werkt voor bewaking op geringe hoogte. “We willen deze vervoerswijze goedkoper maken dan het gebruik van een persoonlijk voertuig”, legt hij uit, terwijl hij de belofte doet om in 2020 in Los Angeles met proefvluchten te beginnen.

Deze vliegende taxi’s, die het midden houden tussen drones en helikopters, beloven het stadsvervoer radicaal te veranderen. Doelstelling: files vermijden, het verkeer over land terugdringen en gewoonlijk zeer tijdrovende ritten tot een vlucht van een paar minuten terugbrengen. Het project bevindt zich al in een vergevorderd stadium aangezien de eerste testvluchten gepland staan voor 2020 in Dubai, Los Angeles en Dallas en de dienst vanaf 2023 voor het publiek beschikbaar zou moeten zijn. Met de ambitie voor Uber om de vliegende taxi’s volledig te kunnen inzetten tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028.

Beter dan een drone

Het principe zal hetzelfde zijn als voor de klassieke taxi’s van Uber: de luchtvaartuigen zullen via een mobiele applicatie te bestellen zijn. Ze zullen eruitzien als vliegtuigen met rotorbladen en kunnen net als helikopters verticaal opstijgen en landen. De eerste exemplaren zullen maximaal vier passagiers kunnen vervoeren. Ze zullen door een piloot worden bediend, al is het op termijn de bedoeling dat ze zich volledig autonoom verplaatsen.

Voor de bouw van de drones werkt Uber samen met vijf gespecialiseerde ondernemingen, waaronder Boeing via diens dochtermaatschappij Aurora Flight Sciences. Dit bedrijf werkt aan een toestel dat de naam ‘Aurora eVTOL’ draagt. Een luchtvaartuig dat geluidloos opstijgt, tijdens het vliegen nauwelijks hoorbaar is en passagiers over een afstand van 50 kilometer kan vervoeren. Tegelijkertijd heeft Uber een overeenkomst gesloten met Sanstone Properties, een van de grootste grondbezitters in Los Angeles. Samen willen ze op de daken van de stad een twintigtal kleine terminals genaamd ‘skyports’ aanleggen waar de reizigers kunnen opstappen en de machines kunnen worden opgeladen. De droom van Icarus lijkt binnen vleugelbereik. Dat is toch te mooi om er niet in te geloven?

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord