MENU
Sumitomo Forestry Co Tokyo

Een houten wolkenkrabber van 350 meter hoog in Tokio

Carina Basile

Interview met Carina Basile

Skyline Warsaw

18 mei 2018 Comments (0) Architectuur, Atenor, Vastgoed

Waarom bouwen in Warschau?

Met 500 km2 voor een geschatte 2 miljoen inwoners is de Poolse hoofdstad in trek bij beleggers die hiermee de deur openen naar een markt van 40 miljoen inwoners, de belangrijkste in Centraal-Europa.

Warschau ligt zo’n twee uur vliegen van Brussel. Het is een nieuwe stad die werd heropgebouwd nadat 80% werd verwoest tijdens de laatste oorlog. De hoofdstad van Polen is een groene stad die trots is op haar brede lanen met bomen. Ze zet de opwaartse trend die begon in de jaren negentig gestaag verder. Niet verwonderlijk dus dat de Belgische ontwikkelaar Atenor er zijn intrede heeft gedaan. De ontwikkelaar kondigde eind februari de start van een eerste project in Warschau aan. Het gaat om twee kantoorgebouwen met een oppervlakte van 30.500 m2. Hiermee is Atenor definitief in de Poolse hoofdstad gevestigd. Maar hoe is Warschau uitgegroeid tot een van de meest populaire steden in Europa, met het beste rendement voor kantoren?

Commerciële centra in opbouw, kantoren, hernieuwing van de ambassadewijk met nieuwe of gerenoveerde gebouwen (België, Nederland, Frankrijk) en tal van nieuwe huisvesting … Tegelijk verzoent Warschau zich ook met haar verleden. Het Paleis voor cultuur en wetenschappen, een gebouw dat door de Sovjets werd opgetrokken, is met 237 meter het hoogste gebouw van het land en de nummer vier in Europa. Het werd lang gehaat door de inwoners maar is nu zeer gewild bij jongeren.

De redenen voor deze boom zijn legio: de economie kent een snelle en stabiele groei, de salarissen stijgen, de hypotheken blijven relatief goedkoop. Dat verklaart waarom veel Polen woningen kopen als belegging. Vooral in Warschau waar de proportie kopers-investeerders rond de 30% wordt geschat.

Maar de echte troef van Warschau is het recordaantal nieuwe kantoren. In het eerste kwartaal van 2018 steeg de huur van kantoren met +0,8% in Europa en dat is de hoogste trimestriële groei van de afgelopen zes jaar. “De huurprijzen in Warschau, die profiteren van een aanhoudend sterke vraag van de logistieke sector en de e-commerce, stegen 2,9% kwartaal-op-kwartaal“, aldus Cushman & Wakefield.

De reden voor dit succes? “Steden zoals Warschau, Boedapest en Praag zijn in opkomst als de financiële markten van morgen, licht Cushman & Wakefield toe. Deze steden zijn geen concurrenten voor Londen maar ze spelen wel een belangrijke rol in de automatisering en de digitalisering van de financiële sector. Brexit zou voor Warschau wel ’s een mooie opportuniteit kunnen zijn om nieuwe investeerders aan te trekken.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord