MENU
Mobility

Hoe ver zal het autoverbod in de stad gaan?

Saleforce Tower - San-Francisco © Pelli Clarke Pelli Architects

De wolkenkrabber die water bespaart

Musee d'Ixelles - Facade © B-architecten

24/02/2018 Comments (0) Architectuur, Cultuur

XXL-renovatie voor het museum van Elsene

Een investering van 2,5 miljoen, een trendy bouwheer… Vanaf maart ondergaat het gemeentemuseum drie jaar lang grote renovatiewerken.

Dit is geen dorpsmuseum, maar een nationale vitrine… die ongetwijfeld iets te introvert is. Binnen bruist de 20ste eeuw, met werk van Magritte, Spilliaert, Delvaux, Boltanski, Christo en Zao Wou-Ki aan de muren. Op het toppunt van zijn glorie (de Doisneau-expo brak alle bezoekrecords) neemt het gemeentemuseum van Elsene nu een kleine pauze… voor een XXL-comeback binnen drie jaar.

Achter die onwaarschijnlijke make-over schuilt architect Sven Grooten, één van de oprichters van het bureau B-architecten, dat onder meer het Muntpunt, de Beursschouwburg en het station van Laken renoveerde. En hij ziet het groots. De oppervlakte van het museum breidt uit van ongeveer 3.200 m2 naar meer dan 4.000m2. Hoe? Met een nieuwe cafetaria en een boekshop, de opening van de galerij op de tweede verdieping in de grote zaal en de aanleg van een tuin met standbeelden.

Doel: het museum naar buiten toe openen en een dialoog met de stad te creëren. Terwijl nu zelfs de ingang niet opvalt. Op de schetsen worden vooral de voor- en achterzijde van het gebouw onder handen genomen, met bijzondere aandacht voor de ingang, langs de hoofdtuin, aan de straatkant. Dat paviljoen moet een ontmoetingsplaats worden voor bezoekers, maar ook voor de inwoners van de wijk, voorbijgangers en scholieren. Het krijgt een groen dak en de ontvangstruimten, inclusief de kassa’s, zullen tijdelijke tentoonstellingen en permanente collecties duidelijker scheiden.

  • Musee d'Ixelles - Concept © B-architecten
    Musee d'Ixelles - Concept © B-architecten
  • Musee d'Ixelles - Facade © B-architecten
    Musee d'Ixelles - Facade © B-architecten
  • Musee d'Ixelles - Jardin © B-architecten
    Musee d'Ixelles - Jardin © B-architecten
  • Musee d'Ixelles - plan © B-architecten
    Musee d'Ixelles - plan © B-architecten

Een nieuwe exporuimte

In de vleugel van de tijdelijke tentoonstellingen zullen er ramen geplaatst worden op de verdieping, om het museum te laten baden in natuurlijk licht. Beneden wordt een grote ruimte ingericht als café en museumwinkel, die rechtstreeks verbonden is met de receptie en de nieuwe ingang. In de oude rijkswachtkazerne aan de Van Volsemstraat 75 komen er educatieve ruimtes, een polyvalente zaal, workshops en kantoren. De tuin, die nu gesloten is voor het publiek, wordt een tuin met standbeelden die deel zal uitmaken van het museumparcour.

Dankzij de reconversie van de voormalige kazerne komt de tweede verdieping van de hoofdgalerij, waar nu de administratie zit, vrij voor een nieuwe exporuimte van zo’n 300 m². Het budget van 2,5 miljoen euro wordt gefinancierd door overheidssubsidies en een fonds van 500.000 euro van de stichting Lydie en Albert Demuyter (burgemeester van Elsene van 1973 tot 1993). In 2017 kreeg het museum zowat 100.000 bezoekers over de vloer. Kan het dat aantal straks verdubbelen in zijn gloednieuwe gebouw?

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord