MENU

Oceanix, een drijvende stad tegen de stijgende zeespiegel

Vijf treffende projecten van de Bicycle Architecture Biennale

9 augustus 2019 Comments (0) Andere, Milieu

Bomen planten in de stad om het klimaat te redden

In de stad is het planten van bomen de meest interessante oplossing om stijgende temperaturen te voorkomen. Onderzoeker Marjorie Musy heeft 3D-simulatiemodellen ontwikkeld om stadkoelingsmethoden te vergelijken.

Een paar dagen na de hittegolf in Europa presenteerde de stad Parijs een nieuw koelingsplan. Op het programma: meer groene ruimtes, minder asfalt en betere zorg voor de bevolking. Steden hebben verschillende nadelen: de zon komt vast te zitten in de straten, de bodem absorbeert geen water en koelt niet af, de lucht wordt niet vernieuwd, en hoge menselijke activiteit zorgt voor meer warmte-emissies. Het resultaat: als het kwik stijgt, verstikken steden als Brussel, Parijs of Londen.

Parijs is bijzonder gevoelig voor hoge temperaturen vanwege zijn dichtheid en menselijke activiteit. “De stad wordt geconfronteerd met het fenomeen van stedelijke hitte-eilanden. Dat wil zeggen dat de temperatuur er gemiddeld 3°C hoger is dan in plattelandsgebieden“, beschrijft Marjorie Musy, specialist in stedelijke koeling. “Bij hittegolven kan dit verschil zelfs oplopen tot 8 of 10 graden. En in 2050 kunnen we om de zomer een hittegolf hebben zoals die van 2003, vandaar de urgentie om in actie te komen.”

Behalve het plezier en uitzicht ervan, is de rol van bomen essentieel om CO2 en fijn stof te capteren, de stad schaduw te bieden en haar koeler te maken door de strijd tegen hitte-eilanden aan te gaan. De stad experimenteert ook met innovatieve maatregelen zoals oase-schoolcursussen die voor iedereen toegankelijk zijn, met toegang tot schaduw en water. Deze koele ruimtes moeten ook Parijzenaars verwelkomen die binnen 200 meter van een school wonen. 10 van deze cursussen zullen in 2020 worden getest.

De meest effectieve oplossing om een stad te doen afkoelen, zijn bomen. Ze bieden echt comfort aan de stadsbewoners en voorkomen tegelijkertijd dat de oppervlaktetemperatuur te veel stijgt“, legt Marjorie Musy uit, een onderzoeker bij Cerema in Nantes, gespecialiseerd in ruimtelijke ordening en stedelijke koeltechnieken.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord