MENU
Sense City

De stad van de toekomst wordt in miniatuur getest

© Sou Fukimoto - Nicolas Laisne - Dimitri Roussel

Parijs maakt zich klaar voor het Verticale Dorp van...

19 juni 2018 Comments (0) Architectuur, Milieu

De grootste overdekte waterval ter wereld bevindt zich in Singapore

Singapore bouwt de grootste indoorwaterval ter wereld. Het is een onderdeel van de uitbreiding van de nieuwe luchthaven Jewel Changi, een opmerkelijke prestatie inzake engineering en duurzaamheid.

De voorbije jaren bouwde Marina Bay wereldwijde bekendheid op. En dat is vooral te danken aan het park Gardens by the Bay, één van de grootste ecologische en stedelijke projecten ter wereld. In totaal gaat het over bijna 101 hectare biodiversiteit in drie tuinen in het midden van de stad, tegenover het business district. De grootste, Bay South, heeft een koepel waarin honderdduizenden zeldzame bloemen, bomen en planten leven, waarvan vele bedreigd zijn. Het is een soort van ark van Noah voor planten: je vindt er baobabs uit Afrika, cactussen uit Mexico, een mediterraanse olijfboom van 1000 jaar oud en bijna 250.000 plantensoorten uit de vier hoeken van de wereld.

Jaarlijks recycleert de biomassacentrale 500.000 ton tuinafval om hier energie en kunstmest mee te produceren. Gardens by the Bay is een ecologisch utopia dat bestaat uit 18 structuren in de vorm van reusachtige bomen. Het zijn totems van 50 meter hoog die dienen voor de voortplanting van vogels en insecten en voor het verzamelen van afvalwater. Elke avond bieden deze superbomen een gratis licht- en geluidsshow: het lijken wel kerstbomen, maar dan onder de evenaar…

Maar dat is nog niet alles. Onder de koepel ernaast, die recht uit Avatar lijkt te komen, vind je een waterval waar het water 35 meter hoog van een kunstmatige heuvel met rhododendrons, orchideeën en boomvarens valt. Vandaag de dag is het de grootste indoorwaterval ter wereld. Bezoekers kunnen Cloud Mountain, te midden van varens en andere klimplanten, per niveau bezoeken. Om de top te bereiken moeten ze de lift nemen. Daar ontdekken ze een verloren gewaande wereld met planten die dateren uit de prehistorie.

 • Jewel Changi © Safdie Architects
  Jewel Changi © Safdie Architects
 • Jewel Changi © Safdie Architects
  Jewel Changi © Safdie Architects
 • Jewel Changi © Safdie Architects
  Jewel Changi © Safdie Architects
 • Jewel Changi © Safdie Architects
  Jewel Changi © Safdie Architects
 • Jewel Changi © Safdie Architects
  Jewel Changi © Safdie Architects
 • Jewel Changi © Safdie Architects
  Jewel Changi © Safdie Architects

Plantaardige luchthaven

De Bay Gardens, geopend in 2012, is slechts één van de vele projecten van de nieuwe wijk Marina Bay. De haven met zijn vele kranen, verhuist binnenkort naar de andere kant van het eiland. En in de plaats komt een uitgestrekt strand. Changi Airport, 20 minuten verderop, maakt zich klaar om Jewel te openen. Dat is een enorm groot plantaardig complex dat de grootste waterval ter wereld zal hebben.

Deze vortex van regen werd ontworpen door Safdie Architects en zal van het hoogste niveau van de luchthaven zijn water naar beneden storten en omringd worden door hangende tuinen, een labyrint met spiegels en kunstmatige wolken. Naast de waterval met zijn water- en lichteffecten krijgt de extravagante luchthaven van Jewel Changi nog een ander juweeltje: het Canopy Park. Een park van vijf verdiepingen dat 50 meter lang en 23 meter hoog is, met hangbruggen tussen de bomen. Vanaf 2019 zullen jonge passagiers er kunnen verdwalen tussen de wolken, de waterlelies en de tuinterrassen, terwijl ze tegelijk het landen en vertrekken van de vliegtuigen kunnen bewonderen door het glazen dak.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord