MENU

In hartje Parijs wordt een voormalige SNCF-site gerecycled tot...

Een Londens hotel dat vervuiling absorbeert

03/12/2019 Comments (0) Milieu, Mobiliteit, Vastgoed

Een begroeid busstation dat de vervuiling vernietigt

Een nieuw busstation, ontworpen door het Poolse architectenbureau Trevend in Lublin, combineert esthetiek met klimaatoplossingen. Het project zal uit een materiaal bestaan dat in staat is vervuilingswolken te zuiveren. Een voorbeeld om bij ons te volgen.

Smog, lawaai, gebrek aan water, overmatig energieverbruik… Dat zijn de problemen waarmee stadsbewoners steeds meer worden geconfronteerd. Hoe lossen we ze op? Deze uitdaging werd aangegaan door de architecten van studio Tremend, die een geïntegreerd intermodaal station in een ecologische geest ontwierpen. Hun idee: het opvangen van de omgevingsvervuiling door gebouwen.

Hoewel groene daken en groene muren bijna een klassieker op dit gebied zijn geworden, zijn ze nog steeds nuttig voor het capteren van de koolstof in de lucht. Maar de kracht van het project ligt in een speciaal materiaal: titaniumdioxide dat, wanneer het wordt blootgesteld aan licht, de vervuiling (de beroemde smog) zuivert. Om de koolstofvoetafdruk te verminderen, is het busstation ook uitgerust met ledlampen en een geothermisch verwarmingsstation. Het zal zelfs een microklimaat kunnen creëren dankzij een regenwaterwinningssysteem. Ook de esthetiek werd niet vergeten: zo werden de bogen getekend als bomen. Eerder een zeldzaamheid op de parkings langs de autosnelweg.

  • Lublin Station © Tremend
  • Lublin Station © Tremend
  • Lublin Station © Tremend
  • Lublin Station © Tremend
  • Lublin Station © Tremend
  • Lublin Station © Tremend
  • Lublin Station © Tremend

Genomineerd voor “World Building of the Year”

Het architectenbureau Trevend uit Warschau staat bekend om zijn werken die verrassen met creatieve en speelse oplossingen, maar ook voor de bijzondere aandacht voor het milieu. De architecten gebruiken graag oude voorwerpen of gerecycleerde materialen om ze nieuw leven in te blazen, en introduceren veel natuurlijk groen in hun projecten. Hun stationconcept werd opgemerkt door de jury van een van de meest prestigieuze architectonische wedstrijden ter wereld: World Building of the Year. Het verdict valt in december. De bouw van het station zal twee jaar duren.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord