MENU

De duurzaamste en slimste stad ter wereld?

Düsseldorf: het eerste houten kantorencomplex

9 september 2020 Comments (0) Milieu, Technologie

Hete zomers zonder airconditioning?

Bij hittegolven is de verleiding groot om de airco aan te zetten. Maar omwille van de bacteriën die het kan verspreiden, het feit dat het energie-intensief is en een aanzienlijke invloed heeft op het milieu, heeft airconditioning niet altijd een even goede reputatie. Het is trouwens niet de enige manier om je huis of kantoorruimte af te koelen. Hier zijn enkele meer milieuvriendelijke oplossingen.

Free-cooling

Dit is een techniek van passieve koeling van gebouwen, die inspeelt op het verschil tussen binnen en buiten. Overdag, als de lucht buiten koeler is dan binnen, zal het gebruikt worden om het gebouw af te koelen. ’s Nachts wordt de motor omgekeerd en wordt de hete lucht in de kantoren verwijderd, zodat de temperatuur de volgende ochtend zo koel mogelijk is. Datacenters, die dag en nacht werken, zijn gek op dit systeem, dat kan worden gecombineerd met andere principes van ventilatie.

Bioklimatische architectuur

Het komt erop aan de omgeving van het gebouw optimaal te benutten. Of het nu gaat om het beheer van licht (oriëntatie van het gebouw), de keuze van materialen of de hulp van de planten die op het terrein aanwezig zijn (bijvoorbeeld om warmte op te vangen of schaduw te bieden). Elk project van bioklimatische architectuur is uniek, aangezien het in de eerste plaats wordt bepaald door de geografische kenmerken van de plek zelf.

Canadese putten

Dit is een geothermisch proces dat zorgt voor natuurlijke ventilatie. De temperatuur in de kelder is bijna het hele jaar door dezelfde, ongeacht het seizoen (tussen 10 en 15°). Door het vervoer van de ondergrondse lucht naar boven, kan een gebouw worden gekoeld tijdens de zomermaanden (de temperatuur van de kelder is lager dan die van de buitenlucht).

Groen dak

Een groen dak is stabieler en waterdichter dan een standaard dak en biedt vele voordelen. Naast het stimuleren van biodiversiteit (insecten) en het beschermen van het membraan tegen uv-stralen, dient het ook als een natuurlijke isolator tijdens hittegolven. Heel wat grote steden stimuleren en subsidiëren de installatie van groene daken. Een groen dak kan uitgebreid zijn (enkel de oppervlakte, beperkte wortels) of intensief (met wortels, die een meer resistente structuur vereisen om de aanplanting aan te kunnen).

Thalassothermie

Zeewater is kouder dan het water dat in de leidingen van een woning circuleert (gemiddeld 6 graden koeler). In Marseille wordt de eco-wijk Smartseille op deze manier voorzien van airconditioning: zeewater wordt gepompt en naar een warmtewisselaar gedreven, die is aangesloten op een lus van zoet water die, afhankelijk van het seizoen, zal worden gekoeld of verwarmd. Deze technologie, die vrij duur is om te implementeren, is uiteraard voorbehouden aan kuststeden. Eenmaal op kruissnelheid maakt dit systeem het wel mogelijk om de energierekening te verminderen met ongeveer 30%.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord