MENU
Vincent Callebaut installe ses «Raies Manta» à Séoul

Vincent Callebaut installeert zijn “Manta Rays” in Seoul

Un nouveau parc des sports au Heysel

Een nieuw sportpark op de Heizel

Une nuit dans un hôtel d’architecte

26 juli 2017 Comments (0) Architectuur

Een nacht in een architectenhotel

Iconische hotels van de hand van Arne Jacobsen, Jean Nouvel, Zaha Hadid… ze nodigen ons uit om ons een nacht onder te dompelen in de wereld van een grootmeester van de architectuur. Een korte rondleiding door de beste “handelsmerken”.

Het hotelwezen, vol luxe of eerder buurtgebonden, is volop aan het veranderen. Nieuwe concepten die getuigen van een sterke identiteit krijgen de bovenhand over de standaard etablissementen. Na de boetiekhotels van de jaren 1980 en 1990 worden verouderde gebouwen omgevormd tot designhotels. De missie van de binnenhuisarchitecten? Concepten bedenken die verhaal, design en scenografie combineren om hun klanten een ongeziene ervaring te bieden. Maar de signaturen van architecten worden ook steeds populairder. Hier zijn enkele zeer subjectieve voorbeelden.

 

Het Radisson Blu Royal Hotel van Arne Jacobsen in Kopenhagen

Radisson Blu Royal Hotel d’Arne Jacobsen

Radisson Blu Royal Hotel – Arne Jacobsen

Dit iconische hotel is gelegen naast Tivoli (het beroemde pretpark in Kopenhagen) en werd ontworpen door een van de grootste Deense designers en architecten van de XXe eeuw: Arne Jacobsen, die tot in de kleinste details heeft meegewerkt aan deze modernistische building. Om deze 22 verdiepingen te bouwen gebruikt Jacobsen voor het eerst in Scandinavië het concept van de gordijngevel (een gewapende betonconstructie omhuld in glas). Sommige meubels, zoals de beroemde Egg en Swan leunstoelen die speciaal werden ontworpen voor deze plek, zijn intussen klassiekers geworden. Vandaag de dag heeft alleen kamer 606 haar originele inrichting in groene en blauwe tinten behouden. In het hotel kun je niet meer logeren, maar je kunt het wel nog steeds bezoeken op afspraak.

Radisson Blu Royal Hotel, Hammerichsgade 1, Kopenhague www.radissonblu.com

 

Het Brasilia Palace in Brasilia van Oscar Niemeyer

Brasilia Palace - Oscar Niemeyer

Brasilia Palace – Oscar Niemeyer

De retro-futuristische Braziliaanse hoofdstad werd gebouwd op de rode bodem van Cerrado, in het centrum van het land. In 1958 werd een sober betonnen parallellipipedum op betonnen palen ingehuldigd op dezelfde plek waar zich een dicht tropisch bos bevond. Het is van de hand van Oscar Niemeyer, architect-schepper van deze hoofdstad die hij vanuit het niets creëerde. Het hotel werd gerenoveerd in 2006 na een brand, maar heeft heel zijn aura van de sixties behouden. Al meteen maakt de lobby indruk met zijn gewichtloze mezzanine die zo typisch is voor de verwezenlijkingen van de architect. De 156 vrij sobere kamers hebben hun oorspronkelijke meubels nog altijd behouden, terwijl de gemeenschappelijke ruimtes werden bekleed met keramische wandpanelen van de lokale kunstenaar Athos Bulcão.

SHTN Trecho 1 1 – Asa Norte, Brasília www.brasiliapalace.com.br

 

Het Sofitel Stephansdom van Jean Nouvel in Wenen

Sofitel Stephansdom – Jean Nouvel

Met zijn spel van weerspiegelingen en plafonds van de beeldend kunstenares Pipilotti Rist is het Sofitel van Wenen dat een paar jaar geleden werd gebouwd door Jean Nouvel een totemhotel van de Accor Groep geworden. De Franse architect ontwierp een sculpturale toren, zoals een ultramodern glazen venster dat uitkijkt op de historische wijk van Wenen, terwijl Patrick Blanc er een verticale tuin heeft aangelegd. De witte, zwarte of grijze monochrome kamers zitten boordevol met vondsten zoals verwijderbare caissons om je uitzicht op Wenen te structureren. Een nog intenser uitzicht heb je vanuit het restaurant op het dak van het hotel. Het biedt zo’n uitzonderlijk spektakel dat je vanachter de ramen van de 18e verdieping de stad over 360 graden kunt zien en ’s nachts kunt genieten van een prachtige kleurenfresco.

Sofitel Stephansdom, Lerchenfelder Strasse, 1-3, Vienne www.sofitel-vienna-stephansdom.com/

 

De eerste verdieping van het Silken Puerta América Hotel in Madrid van Zaha Hadid

Silken Puerta América Hotel - Zaha Hadid

Silken Puerta América Hotel – Zaha Hadid

Wat het concept van het Silken Puerta América Hotel zo uniek maakt? Negentien van de grootste hedendaagse architecten en designers hebben meegewerkt aan het ontwerp. John Pawson, Marc Newson, Christian Liaigre, Norman Foster, David Chipperfield, Plasma Studio, Victorio & Lucchino, Ron Arad, Javier Mariscal & Fernando Salas, Jean Nouvel… Drie jaar lang ontwierpen ze elk een verdieping van dit enorme hotel van 34.000 vierkante meter. Op de eerste verdieping heeft Zaha Hadid meubels en bedden gesmolten uit één golvend stuk, zwart of wit, dat de vloer verbindt met het plafond. De baden lijken op een gladde holte gevormd door het sijpelden water van een ondergrondse grot.

Silken Puerta América Hotel, Avenida de América, 41, Madrid www.hoteles-silken.com

 

Jean-Philippe Nuel voor Hotel Molitor

Hôtel Molitor - Jean-Philippe Nue

Hôtel Molitor – Jean-Philippe Nue

Na een sluiting van vijfentwintig jaar is dit grote passagiersschip – een meesterwerk in Art Déco – die in 1929 werd ingehuldigd door de zwemmer Johnny Weissmuller, uit de as herrezen in 2014. Niet helemaal hetzelfde maar ook niet helemaal anders. De twee gerestaureerde zwembaden hervonden de nuances van mozaïeken uit die tijd, maar nu zijn er ook een restaurant, een megaspa en een 5-sterrenhotel ontworpen door Jean-Philippe Nuel bijgekomen. Zijn idee? Alles wat doet denken aan de tijd van het ontwerp in 1929 door Lucien Pollet goed tot zijn recht laten komen. Maar niet alleen dat. Omdat de Street Artfase een onmiskenbaar onderdeel vormt van de geschiedenis van deze plek, heeft Nuel de ruimte heringericht als een opeenvolging van scènes die elk op hun eigen manier een mix vormen van de jaren 1930, underground en moderne accenten.

Hôtel Molitor, 8, avenue de la Porte-Molitor (XVIe), Paris www.sofitel.com
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord