MENU
Une nuit dans un hôtel d’architecte

Een nacht in een architectenhotel

garage et ateliers Citroën - YserBXL - 1

Pompidou Museum: en de genomineerden zijn…

Un nouveau parc des sports au Heysel

31 juli 2017 Comments (0) Architectuur, Vastgoed

Een nieuw sportpark op de Heizel

Het plateau van de Heizel maakt zich op voor een grote facelift. Het Neo-project zal gepaard gaan met een park voor sportactiviteiten die gericht zijn op zowel topclubs als op de buurtbewoners.

Een stadion, een atletiekbaan en een paar voetbalvelden… Historisch gezien was sport altijd al aanwezig op het Heizelplateau. En het krijgt een nog grotere voetafdruk in het kader van de stedelijke herstructurering van de site. In de marge van de grote vastgoedprojecten om de Heizel te renoveren hebben het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stad onlangs het nieuwe “sportpark” van Neo onthuld. Op het programma: een synthetisch rugby/voetbalveld, anderhalf hockeyveld met een tribune van 2.500 plaatsen, een trainingspiste voor atletiek (400 m), een ondergrondse parking met 200 parkeerplaatsen… en, in de buurt, voetgangers- en fietspaden.

Een coherente groene ruimte

Het project werd bedacht door de vereniging Omgeving CVBA – Atelier Ruimtelijk advies BVBA – Zwarts & Jansma architecten NV. Deze nieuwe sportpool is gelegen in een uitgestrekt landschapspark en werpt zich ook op als een nieuwe plek om te wandelen voor de Brusselaars. Hiervoor zal de groene ruimte toenemen van 15 tot 21 hectare, met onder andere de uitbreiding van het Verregatpark met ongeveer 5.000 m2. Een recreatieve waterzone met watervallen die leiden naar een stormbekken, een wandelruimte langs het water en bosrijke paden maken het geheel compleet. Uiteindelijk zal het plateau van de Heizel 70 hectare omgevormd tot een coherente groene ruimte bevatten, veel meer dan nu het geval is.

Voor dit nieuwe sportpark bedraagt de investering 23 miljoen euro. Maar globaal genomen komt er bij de heraanleg van het Heizelplateau ongeveer een miljard euro kijken, voor 75% gefinancierd door de privésector. Het Masterplan voor de toekomstige Heizel bestaat voornamelijk uit de projecten Neo 1 (een winkelcentrum, woningen, kinderdagverblijven, een recreatiecentrum en een cinemacomplex), dat reeds werd toegekend aan het consortium Unibail/Rodamco/Besix, en Neo 2 (internationaal congrescentrum en hotels) dat eind dit jaar zou moeten worden toegekend. Uitgerekend in de marge van Neo 1 zal het sportcentrum en de uitbreiding van het Verregatpark in fasen worden uitgevoerd. De start van de werken staat gepland voor november 2018 en het project zou in het begin van het volgende decennium klaar moeten zijn.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord