MENU
Paris © Kazuo Ota

Stedelijke logistiek, een strategisch en duurzaam vraagstuk

HerCity © Wisma Urcine

Stadsplanning : vrouwen aan het woord

27 mei 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Een “woud” van kantoren in Rijsel

Het architecten- en stedenbouwkundig bureau Coldefy heeft de bouw van een nieuw complex voor gemengd gebruik in de wijk Euralille bevestigd, dat gekenmerkt zal worden door  groene landschappen. 

Euralille is de stadswijk die in 1999 werd ontworpen door OMA (Rem Koolhaas) rond het TGV-station van Rijsel. In lijn met de filosofie van de wijk zal dit tweedelige gebouw, echo genaamd, naast kantoren ook een horeca- en vrijetijdsprogramma bieden, in het bijzonder een klimruimte van 1.000 m2. 

Het project beslaat 8.000 m2, waarvan 1.400 voor begroeide oppervlakten. echo werd ontworpen met een houten raamwerk en wordt volgens de ontwerpers het eerste biobased gebouw in Euralille. Dat zie je aan het project van de architect: de vloeroppervlakken van elk gebouw verkleinen naarmate ze hoger gelegen zijn, om te eindigen met groene daken die door de buitenruimtes van elk gebouw naar beneden lopen. Een gedurfd architectonisch voorstel dat de slider richting duurzaamheid weer een stap verder duwt.

  • Lilles © Coldefy
    Lilles © Coldefy
  • DvCity – Lille 850x520 B © Coldefy
  • DvCity – Lille 850x520 C © Coldefy

Dialoog tussen openbare ruimte en bewoners

Coldefy baseert zijn werk op sociale en zintuiglijke beleving, door architectuur aan te bieden die in verbinding staat met de natuur en het landschap. Elk gebouw is een streven naar rust en een kans om te ontsnappen aan het hectische leven. Hun werk laat veel ruimte voor tussenruimtes die de circulatie vergemakkelijken en menselijke interacties bevorderen. 

Het gebouw is opgesplitst in twee delen, met een grote breuk in het midden ten gunste van voetgangers- en fietsersstromen en plekken bestemd voor ontmoeting. “Het project speelt in op de monumentale structuur van de boulevard en verbindt die op een langzaam tempo met de intimiteit van de menselijke realiteit. Dit gebouwlandschap zal een moment van rust bieden”, aldus Thomas Coldefy, partner bij Coldefy.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord