MENU

Van de smart city naar de shared city

Een boom in de stad vervangt 5 airconditioners

Sidewalk Toronto Laneway

19 september 2018 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Google onthult de eerste beelden van zijn Smart City

Sidewalk Labs, een dochteronderneming van Alphabet, onthulde midden augustus de eerste beelden van de futuristische stad die het in Toronto wilt bouwen. Het bedrijf kreeg eindelijk de toestemming van de overheid om er van scratch zijn eerste smart city te bouwen.

Google en smart cities: binnenkort werkelijkheid? Dan Doctoroff, de CEO van Sidewalk Labs, de entiteit van Alphabet die zich bezighoudt met stedelijke planning, twijfelt er alvast niet meer aan. In 2016 kondigde het filiaal zijn eerste grote project aan dat de naam Quayside kreeg. De ambitie: een wijk van de toekomst te bouwen op bijna 5 hectare grond op de kaaien van de grootste Canadese stad Toronto, Met zelfrijdende auto’s, een warmtenetwerk zonder fossiele brandstoffen, modulaire en uitbreidbare gebouwen, een bezorgservice door robots en een ondergronds systeem voor afvalverwerking.

In maart 2017 lanceerde Waterfront Toronto, een overheidsinstantie die belast is met de herontwikkeling van de wijken langs het water, een openbare aanbesteding voor de herinrichting van de site. Het gaat hier over een klein stukje van de 320 hectare grond langs het Ontariomeer in Toronto. Een geweldige kans dus om er duurzame wijken te bouwen in een stad waar de vastgoedprijzen de afgelopen vijf jaar met bijna 60% zijn gestegen. Het voorstel van Sidewalk Labs werd in oktober vastgehouden. Het werd net onderschreven door het directiecomité van Waterfront Toronto dat een akkoord van 40 miljoen dollar (34 miljoen euro) bekendmaakte opdat Sidewalk Labs zijn visie kan uitwerken.

 • Sidewalk Toronto Laneway
  Sidewalk Toronto Laneway
 • Sidewalk Toronto Laneway
  Sidewalk Toronto Laneway
 • Sidewalk Toronto Laneway
  Sidewalk Toronto Laneway
 • Sidewalk Toronto Laneway
  Sidewalk Toronto Laneway
 • Sidewalk Toronto Laneway
  Sidewalk Toronto Laneway
 • Sidewalk Toronto Laneway
  Sidewalk Toronto Laneway
 • Sidewalk Toronto Laneway
  Sidewalk Toronto Laneway
 • Sidewalk Toronto Laneway
  Sidewalk Toronto Laneway
 • Sidewalk Toronto Laneway
  Sidewalk Toronto Laneway

Modulaire straten

Sidewalk toonde pas een aantal schetsen van de wijk maar vanaf nu wil het Google-bedrijf een eerste serie levensechte experimenten starten Waaronder Dynamic Street, een modulaire en herconfigureerbare straat, ontworpen door de Italiaanse architect Carlo Ratti. “De Dynamic Street is ontworpen met flexibele, zeshoekige bestrating die herlegd kan worden om te beantwoorden aan verschillende situaties“, legt Emma Greer, projectmanager bij Carlo Ratti Associati, uit. De bedoeling hiervan is van eenzelfde stuk weg verschillende doeleinden, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

CRA geeft het voorbeeld van een passage die tijdens het spitsuur overstelpt wordt met voetgangers en fietsers maar de rest van de dag ongebruikt blijft. “Het idee van Dynamic Street wil deze ruimte overdag te veranderen tot een speeltuin of het herinrichten als er een wijkfeest of basketbalmatch is. Dat kan dankzij de ‘plug and play’-elementen“, gaat Emma Greer verder. De bestrating van Dynamic Street is niet alleen gemakkelijk aan te passen, het is ook voorzien van verlichting. De lichten zijn regelbaar volgens de behoefte en kunnen ook oversteekplaatsen voor voetgangers, fietspaden, bushaltes of andere aanwijzingen aangeven, geeft Sidewalk Labs mee.

Architect, ingenieur en visionair Carlo Ratti leidt het SENSEable City Lab van Massachusetts Institute of Technology (MIT), een referentielaboratorium gewijd aan stedelijke innovatie. Afgelopen april stelde hij in Milaan “Living Nature” voor, een installatie van 500 m2 die onder een glazen structuur de weersomstandigheden van de vier seizoenen imiteert. Hij heeft ook een spraakmakend boek gepubliceerd: The City of Tomorrow. Sensors, Networks, Hackers, and the Future of Urban Life (ed. Yale University Press). Hij legt in zijn boek zijn visie van de stad van de toekomst uit. Deze ligt mijlenver van de utopie van een puur technologische smart city en zal eerder ons gedrag wijzigen. Zal Google zich hierdoor durven laten inspireren?

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord