MENU
Luxembourg 2050

Luxemburg en de bouwsector: tegen 2050 anders gaan denken 

Pologne Nexus 21 © Studio Libeskind

Polen: 21 werven om van Łódź een 21e-eeuwse stad...

Helsinki - Gare centrale © Marc Goodwin

26 augustus 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Mobiliteit, Vastgoed

Het legendarische treinstation van Helsinki: een cruciaal knooppunt van getransformeerde stedelijke mobiliteit

Het centraal station van Helsinki is een meesterwerk van Finse architectuur en krijgt een designhotel. Het gebouw is een van de mooiste treinstations ter wereld en een van de meest bezochte architecturale bestemmingen in Finland.

Het centraal station van Helsinki en de nevengebouwen werden in 1919 voltooid en behoren tot de belangrijkste prestaties van Eliel Saarinen in Finland. Het Scandic Grand Central Helsinki Hotel is er gevestigd, als onderdeel van een uitbreiding die het originele gebouw met art nouveau-accenten respecteert. Het hotel bevindt zich in de voormalige administratieve gebouwen van het treinstation. Met 500 kamers en vergader- en banketfaciliteiten is het een van de grootste hotels in Finland.

Futudesign heeft een eigentijdse vleugel toegevoegd aan het oorspronkelijke gebouw, waarbij de architectuur van Saarinen tegelijkertijd op een gedurfde en respectvolle manier wordt geïnterpreteerd. Het idee was om een hedendaagse architectuur te creëren die zowel oude als nieuwe elementen interessant maakt.

  • Helsinki - Gare centrale © Iikka Airas
    Helsinki - Gare centrale © Iikka Airas
  • Helsinki - Gare centrale © Marc Goodwin
    Helsinki - Gare centrale © Marc Goodwin
  • Helsinki - Gare centrale © Marc Goodwin
    Helsinki - Gare centrale © Marc Goodwin

Trouw en originaliteit

Het concept van het Finse bureau Futudesign blijft trouw aan de oorspronkelijke architectuur van het station en vervaagt de grenzen tussen historische en hedendaagse architectuur om een stilistische symbiose te creëren. Tal van designdetails zijn geïnspireerd op de oorspronkelijke plannen van Eliel Saarinen en toegepast op eigentijdse elementen zoals boogramen op straatniveau en de bovenste verdieping. Het materiaal van de muren bootst de gevel van het station na met een mengsel van beton en rood graniet om het grootse uiterlijk van het gebouw te vergroten.

Het grappige eraan isdat deze herinterpretatie van het station (waardoor het nog stedelijker en gemengder wordt) waarschijnlijk in de smaak zou vallen bij de architect die in 1918 de stad een plan had voorgesteld om het centrum van Helsinki te herontwikkelen, met name door het station twee kilometer naar het noorden te verplaatsen met het doel “de groei van Helsinki op Europese schaal te ondersteunen en er een metropool van te maken met grote boulevards en monumentale gebouwen”, maar van dit plan is nooit iets gekomen.

Zoals we weten, zijn in de steden van vandaag en morgen twee van de cruciale elementen de nabijheid van het openbaar vervoer en de renovatie van oude gebouwen om ze aan de moderne behoeften aan te passen. De Scandic Grand Central illustreert deze twee hedendaagse trends perfect.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord