MENU

Hoe Stockholm van een industriële site een smart city...

Een boom in de stad vervangt 5 airconditioners

27 augustus 2018 Comments (0) Milieu

Helsinki: een gezonde visie op de smart city

Omkeerbare airconditioning, elektrisch vervoer, polyvalente stedelijke complexen die kantoren, appartementen en medische hubs combineren… De Finse hoofdstad laat drie nieuwe wijken bouwen die smart cities op mensenmaat willen zijn. Het doel: een omgeving scheppen die bevorderlijk is voor innovatie, werkgelegenheid, welzijn en gezondheid. Een programma dat tot 2030 zal duren.

In 2016 werd Finland door de Environmental Performance Index uitgeroepen tot het “groenste” land. Maar het wil ook pionier worden voor verantwoordelijke stadsontwikkeling. Negen jaar geleden lanceerde het land het Axis of Growth-programma met als doel drie nieuwe wijken te bouwen: Kalasatama, Vallila en Pasila. “Smarty cities” met winkels, kantoren en woningen die een levensomgeving creëren die innovatie, ondernemerschap en het welzijn van de bewoners bevorderen.

De Finse hoofdstad staat voor een delicate evenwichtsoefening: de stad wilt in 2035 koolstofneutraal zijn terwijl de bevolking van 640.000 inwoners tot 780.000 zal stijgen. De eisen op het vlak van energie-efficiëntie zijn dan ook drastisch. In Kalasatama, tot nu toe de meest afgewerkte wijk, moeten alle gebouwen aansluiten op de stadverwarming en op het omkeerbare aircosysteem dat wordt gevoed door immense warmtepompen. Die recupereren de energie van het afvalwater van de stad. Een première in Europa. Maar de gebouwen moeten ook zonne-energie gebruiken en daarom moeten ze ook uitgerust worden met een slim energienetwerk. Elk gebouw is voorzien van elektriciteitsopslag zodat de bewoners minimum 30% van hun eigen energie kunnen produceren en het overschot kunnen doorverkopen.

Kalasatama is al goed bediend door het openbaar vervoer en zal woningen, winkels, kantoren, vrijetijds- en culturele ruimtes voorzien die allemaal dicht bij elkaar liggen. Eén van de doelen van dit project is dat elke bewoner één uur extra vrije tijd per dag krijgt. De wijk zou uit acht torens met 20 tot 33 verdiepingen moeten bestaan. Hierbij komt er ook een verzorgingscentrum van 18.000 m2 en een winkelcentrum van 60.000 m2. Die zijn voorzien voor einde 2018. De bouw van Kalasatama is in 2011 begonnen en zou klaar moeten zijn in 2021.

Verbonden ringen om de bloeddruk te monitoren

Pasila, met groene daken, zal 0,5 miljoen m2 appartementen bieden. Maar de ambitie is vooral om een strategische hub voor bedrijven en de media te worden. Het voormalige industriële gebied Vallila zal omgebouwd worden tot een multifunctionele zone met woningen, kantoren en winkels. Gezondheid, technologie, design, financiën en onderwijs zullen centraal staan in deze nieuwe wijk. Het wil hoogwaardige diensten aanbieden met discrete technologie, zoals verbonden ringen die de bloeddruk monitoren… Zoals de patiënten en de medici van het ultramoderne gezondheidscentrum dat recent de deuren opende, nemen de eerste inwoners van Pasila deel aan de experimenten van de wijk. De ontwikkeling van deze zone trok al investeerders aan, zoals GE Healthcare, de gezondheidstak van General Electric, dat 28 miljoen euro investeerde. Met een resoluut healthy visie op de smart city.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord