MENU
La biosphère géante d’Amazon

De reusachtige biosfeer van Amazon

© Obama Foundation-TWBTA

Na het Witte Huis, een bibliotheek-museum

Naked Houses © OMMX

2 juni 2017 Comments (0) Architectuur

London test gelijke toegang tot eigendom

In Londen bouwt en verkoopt het project «Naked House» kleine huizen van 50 m², zonder franjes, tegen de kostprijs. Een anti-crisisoplossing die een enorm groot succes kent.

In de steden is de woningdruk zo hoog, dat de prijzen de pan uit swingen en vooral jonge gezinnen en de middenklassen treffen. In Londen, waar de huizenbubbel al jaren op springen staat, bedraagt de gemiddelde prijs van een woning maar liefst… 690.000 euro. Daarom is het voor de meeste inwoners, die een gemiddeld jaarsalaris van 40.000 euro verdienen, onmogelijk om een huis te kopen. Om te vechten tegen de woningcrisis stelt Sadiq Khan, burgemeester van Londen, een innovatieve oplossing voor: de “Naked Houses”. Woningen die worden geleverd met muren, eenvoudig sanitair en een mogelijkheid om dingen naar believen te verplaatsen, om de ruimte te “customisen” naargelang de behoeften.

Voor een oppervlakte van ongeveer 50 m² bestaat de woning uit een grote woonkamer met open keuken, een tweepersoonsslaapkamer op een tussenverdieping, een badkamer en een kleine eigen tuin. De rest van het huis? Dat kan de bewoner vrij inrichtingen volgens zijn wensen en budget. Met als voordeel: een grote plafondhoogte zodat de bewoonbare oppervlakte kan worden opgetrokken tot 87 m².

Mensen willen hun interieur personaliseren. Door hen het strikt noodzakelijke te leveren, kan men de woning betaalbaar maken voor wie zelf de handen uit de mouwen gaat steken“, aldus Simon Chouffot, één van de oprichters van Naked House, bij The Guardian. Dit is een manier om op een essentiële manier na te denken over de architectuur, die ook is terug te vinden in bouwwerken als het “Furniture House” van de Japanse architect Shigeru Ban, waarbij de meubels de structuur zelf van de muren en van het huis vormen.

De sociale “casco”

De 22 prototypes werden toevertrouwd aan architectenbureau OMMXen zullen gelegen zijn in Enfield, een noordelijke voorstad van Londen, aangeboden aan een prijs tussen 180.000 en 415.000 euro. Zij zullen worden opgeleverd in 2020, in een hybride-moderne versie, en houden het midden tussen een verfijnd landhuis en een stedelijke loft. Deze nieuwe aanpak past in de wil van Sadiq Khan om “community-led housings” te ontwikkelen: vastgoedprojecten beheerd door solidaire grondinstellingen, die de grond beschouwen als een gemeenschappelijk goed dat moet worden gevrijwaard tegen speculatie. Omdat de burgemeester belooft om op te draaien voor de toetredingskosten tot de grond – in de vorm van een jaarlijkse taks -, is de woning goedkoper. Een solidaire oplossing die, als ze blijkt te werken, ook weerklank zou kunnen vinden in andere Europese hoofdsteden…

 • Naked Houses © OMMX
  Naked Houses © OMMX
 • Naked Houses © OMMX
  Naked Houses © OMMX
 • Naked Houses © OMMX
  Naked Houses © OMMX
 • Naked Houses © OMMX
  Naked Houses © OMMX
 • Naked Houses
  Naked Houses © OMMX
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord