MENU

Veolia test zijn slimme strand in La Baule

be.exemplary wil grote particuliere ontwikkelaars aantrekken

7 september 2019 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Onderwatersteden? Hou je adem al maar in, ze komen eraan in 2030.

De aarde, die voor 70% uit water bestaat, is een enorm zwembad. Japanners plannen in 2030 een grote duik met het Project “Ocean Spiral”, watersteden die geschikt zijn voor maximaal 4.000 mensen.

We kenden al de plannen voor privé eilanden van Google of Apple. Of de drijvende steden van de Belg Vincent Callebaut. In de late jaren zestig noemde de Italiaanse architect en stedenbouwkundige Paolo Soleri zijn architectonische concepten van utopische steden “arcologieën”: projecten die architectuur en ecologie combineren, waar de stad werd opgevat als een levend organisme dat in harmonie met de natuur kan leven. Zijn werk was een bron van inspiratie, te beginnen met de ingenieurs van de Shimizu Corporation, een Japanse bouwgigant.

Nadat Shimizu maanbases, drijvende botanische tuinen of een piramide voor 1 miljoen inwoners had bedacht, werkt het sinds 2014 aan een faraonisch project: een dorp onder de zee, genaamd “Ocean Spiral”. Onder voorbehoud van adequate technologieën stellen zij voor om in 2030 gigantische sferen van 500 meter doorsnee te bouwen onder het water, waar 5000 mensen in eigen onderhoud zouden kunnen leven, werken en zich vermaken. Een fabriek voor de productie en exploitatie van de rijkdommen onder water zouden het dorp van voeding voorzien.

  • Ocean Spiral © Shimizu corp
  • Ocean Spiral © Shimizu corp
  • Ocean Spiral © Shimizu corp
  • Ocean Spiral © Shimizu corp

Autonome dorpen

Gelegen op de bodem van de oceaan, tussen 1500 en 4000 meter diep, kunnen deze kampen onderdak bieden aan kantoren, hotels, laboratoria en appartementen. Alles zou verankerd worden met gigantische kabels. Deze bollen zouden worden aangedreven door de thermische energie die wordt opgewekt door het gebruik van de thermische amplitude van de verschillende diepten. Omgevingstemperatuur: ongeveer 20°C.

Takeuchi Masaki, aan het hoofd van het project, lijkt echt aan alles gedacht te hebben. Onderwaterdruk, bijvoorbeeld, zou het mogelijk maken om water te ontzilten. En een deel van het voedsel zou afkomstig zijn van aquacultuur, om het milieu niet te vervuilen. Op de lange termijn zouden deze diepzeesteden zelfs wetenschappelijke onderzoekscentra kunnen worden die gericht zijn op een intelligente exploitatie van de oceanen, waarvan 75% nog niet onderzocht is.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord