MENU

De hoogste toren in Europa zal worden gebouwd in...

Kanal: van iconische garage tot culturele trekpleister

23 mei 2019 Comments (0) Architectuur, Atenor, Vastgoed

The One: voor de ontwikkeling van de Europese Wijk in Brussel

Op de hoek van de Wetstraat en de Etterbeeksesteenweg is de laatste hand gelegd aan The One. Hoe zal dit gebouw met gemengde bestemming (30.000 m² kantoren, 97 wooneenheden en 900 m² handelsruimte) de Europese Wijk nieuw leven inblazen?

Van bovenaf heb je uitzicht op de Europese instellingen. Van beneden kijk je aan tegen wat wellicht het opvallendste kantoorgebouw van Brussel is. Het rees op beneden aan de Wetstraat, op de plek waar zich vroeger Hotel Europa bevond. Door zijn ligging is The One verbonden met het stadsleven in al zijn aspecten: werk, ontspanning, shopping en vrijetijdsbesteding. Met een Europees tintje, zoals de hele wijk.

The One werd ontworpen door architectenbureau B2AI en is wellicht één van de meest avant-gardistische gebouwen van de hoofdstad. Het bestaat uit twee onafhankelijke torens naast elkaar die onderverdeeld zijn in handelsruimte, een honderdtal appartementen en kantoren tot op 100 meter hoogte. Het woongedeelte dat zich in de Jacques de Lalaingstraat bevindt, is 73 meter hoog en bestaat uit ruime witte terrassen. De 97 appartementen – zowel studio’s als twee- of driekamerappartementen – zijn verdeeld over 20 verdiepingen, goed voor een oppervlakte van 7900 m².

  • The One Brussels - Atenor
  • The One Brussels - Atenor
  • The One Brussels - Atenor
  • The One Brussels - Atenor
  • The One Brussels - Atenor
  • The One Brussels - Atenor

Ecologische gevel

Het kantoorgedeelte dat in de Wetstraat ligt, is 94 meter hoog. Het beslaat 29 250 m², bestaande uit een grote lobby en evolutieve kantoren verspreid over 22 verdiepingen. Voor de kantoren werd de zonnewering zo ontworpen dat ze de warmte in de zomer minimaliseert maar toch zoveel mogelijk daglicht binnenlaat. De kantoortoren heeft ook een zeer laag energieverbruik: 44% van de geveloppervlakte bestaat uit glazen ramen met zonnewering die toch zorgen voor veel natuurlijk licht. Ook de isolatie en de verwarmings- alsook koelingstechnieken aan de hand van gerecupereerd regenwater maken het gebouw energiezuinig.

Alle kantoren werden in december door Atenor verkocht aan de Duitse investeringsmaatschappij Deka Immobilien Investment GmbH. Op de benedenverdiepingen werd 650 m² winkelruimte geïntegreerd. Die omvatten moduleerbare handelsruimten en zullen de Europese Wijk nieuw leven inblazen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord