MENU

Sou Fujimoto, zingevende architectuur

De grootste stadsboerderij op het dak ter wereld, binnenkort...

14 oktober 2019 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Tokio: toparchitecten ontwerpen een stad in de stad

De wijk Toranomon-Azabudai in het centrum van Tokio ondergaat een heuse gedaanteverwisseling: er komt een ‘stadsdorp in een moderne stad’.

Tokio krijgt zijn eigen Rockefeller Center. De bijzondere wijk moet de sfeer van een gesofisticeerde grootstad uitstralen, maar de intimiteit van een dorpje ademen en dat allemaal in het hart van Tokio. Noem Toranomon-Azabudai gerust een megalomaan project, uniek in zijn genre. Het dorp zal 8,1 ha groot zijn en 213.900 m² kantoorruimte en 1400 wooneenheden tellen. Zo’n 20.000 kantoorbedienden en 3500 bewoners zullen er samen werken en leven en er worden jaarlijks zo’n 25 tot 30 miljoen bezoekers verwacht, die een kijkje willen nemen in het ‘dorp in de stad’.

Maar wat meer is, de nieuwe wijk voorziet ook 24.000 m² groenzones. Het project vertrekt vanuit een plein, dat verwijst naar een dorpsplein met veel groen, en creëert een stadsruimte waarin mensen ‘in harmonie leven met de natuur en tot interactie komen met elkaar’, benadrukt de Japanse bouwpromotor Mori Building, de opstarter van het project. Het is meer dan zomaar een groep gebouwen, het project wil een ‘geïntegreerd sociaal ecosysteem ontwerpen’, benadrukt de promotor. Een dorp in het hart van Tokio, zeg maar.

  • DBOX for Mori Building Company - Toranomon Azabudai Project
  • DBOX for Mori Building Company - Toranomon Azabudai Project
  • DBOX for Mori Building Company - Toranomon Azabudai Project
  • DBOX for Mori Building Company - Toranomon Azabudai Project
  • DBOX for Mori Building Company - Toranomon Azabudai Project

Een reuzenpergola

De wijk wordt op dit ogenblik aangelegd door Mori. Op een oppervlakte van acht hectare komen drie wolkenkrabbers te staan van Pelli Clarke Pelli Architects. De hoogste zal met zijn 330 meter meteen ook het hoogste gebouw van Japan zijn. Er wordt gewerkt met avant-gardistische aardbevingsbestendige concepten en technologieën. Er is ook gedacht aan elektriciteitscentrales die de hele wijk van groene stroom zullen voorzien.

Er werken een aantal grote namen mee aan het project: het publieke domein en de lagere gebouwen worden uitgevoerd door het Britse Heatherwick Studio, ontwerper en bedenker van de Olympische beker van Londen 2012. Het idee van Thomas Heatherwick: een reuzenpergola vol planten. ‘Heel wat nieuwe stadsprojecten wereldwijd zijn hard en steriel. Wij vroegen ons af of er geen menselijker alternatief was’, legt Thomas Heatherwick, oprichter van Heatherwick Studio, uit. ‘Dat kon als we de constructies combineerden met veel planten en groen. Een soort pergola over de hele wijk.’

De drie wolkenkrabbers zijn van de hand van het Amerikaanse Pelli Clarke Pelli Architects, onder leiding van wijlen César Pelli en Fred Clarke. De winkelruimte is getekend door Sou Fujimoto, die onlangs te gast was in Brussel. Maar ook vermaarde architecten als Marco Costanzi en Soo K. Chan werkten mee.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord