MENU

Een nieuw drijvend park in New York om de...

Renzo Piano: de humanistische bouwer

16 maart 2020 Comments (0) Architectuur, Vastgoed

Hoe de Noorse Snøhetta Boedapest hertekent

Het architectenbureau uit Oslo staat in voor het ontwerp van het masterplan van Budapest South Gate, een nieuwe wijk van de Hongaarse hoofdstad. Haar missie: het bouwen van een residentiële wijk voor 12.000 studenten. Met tal van educatieve, recreatieve en sportfaciliteiten.

Het is een klein bureau dat aan zijn weg timmert. Het ontwierp al het Lascaux IV-kunstencentrum in Dordogne, de nieuwe bibliotheek van Alexandrië, het onderwaterrestaurant Under en de renovatie van Times Square in New York. Maar de afgelopen maanden heeft het internationale architectenbureau en design Snøhetta aan een totaal ander project gewerkt. En geen kleintje: ze heeft als missie een gloednieuwe wijk te bouwen in Boedapest. Met een sterke identiteit. Op het terrein van een voormalig industrieel braakland van 135 ha. Studentenverblijven, kantoren, winkels, onderzoekslaboratoria, bedrijven en start-ups, “Budapest South Gate” heeft als doel een volledig verlaten gebied van de Hongaarse hoofdstad nieuw leven in te blazen. Volgens het bureau uit Oslo zal dit nieuwe district worden samengesteld uit een zeer “kleurrijk en dynamisch” stedelijk weefsel en zal het worden uitgerust met tal van educatieve en sportfaciliteiten, met in het bijzonder een stadion van 15.000 zitplaatsen.

De Donau als verbindingsdrager

Het project van Snøhetta, dat zich op een sterkere verbinding met de Donau richt, omvat de bouw van een nieuw kanaal om zo een schiereiland te creëren. De wijk is in feite ontworpen als een echt “studenteneiland”. Een andere belangrijke troef van het project is de rijkdom van de groene ruimten met een veelheid aan nieuwe openbare stedelijke ruimten langs de rivier, parken en recreatiegebieden. De kers op de taart: Budapest South Gate zal ook worden aangesloten op het toekomstige treinstation van Danubius. Het schiereiland ten zuiden van de Hongaarse hoofdstad, dat momenteel in aanbouw is, maakt deel uit van het “Budapest 2030”-plan, een stedelijke ontwikkelingsstrategie die erop gericht is de stad duurzamer, energiezuiniger en maatschappelijk verantwoord te maken.

Budapest South Gate © snohetta

Een stad die heropleeft

Dit programma, gesteund door de Hongaarse regering, voorziet de ontwikkeling van ongeveer 62 vastgoedprojecten in de Hongaarse hoofdstad ter waarde van meer dan 3,39 miljard euro. Deze kolossale investeringen omvatten namelijk culturele, sport -, onderwijs- en infrastructuurprojecten. Tussen 2020 en 2026 zal “Liget Budapest”, een project van 589 miljoen euro, naar verwachting ook worden voltooid. Deze grootste en meest ambitieuze stedelijke culturele ontwikkeling van Europa, omvat de volledige renovatie van het meest emblematische openbare park van de stad. Deze toekomstige groene oase in het midden van de stad zal binnenkort ongekende vrijetijds- en culturele ervaringen bieden aan zowel de inwoners van Boedapest als toeristen uit de hele wereld. De vastgoeddoelstelling: het bouwen van nieuwe gebouwen aan de rand van de parken van Boedapest of op de percelen van reeds bestaande gebouwen.

Dankzij een revitaliseringsprogramma dat eindigt in 2021, zal de hoofdstad ondertussen de ontwikkeling zien van het tentoonstellings- en conferentiecentrum Hungexpo, evenals een arena voor 20.000 bezoekers en een nieuw atletiekstadion. Ondertussen zullen 1,34 miljard euro overheidsinvesteringen worden besteed aan vier vervoersontwikkelingsprojecten , waaronder de massale aankoop van trolleybussen en trams. Daarnaast zal zo’n 819 miljoen euro moeten worden besteed aan de ontwikkeling van spoorlijnen in de voorsteden van Boedapest, voor een betere mobiliteit op grote schaal.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord