MENU

Een boom in de stad vervangt 5 airconditioners

Commercieel vastgoed: de beste plaatsen om te investeren

28 september 2018 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Vastgoed

Urban Lifestyle Points om de stad te doen heropleven

Net als Charleroi, Namen of Luik richten steeds meer Waalse gemeentes een ULP, een Urban Lifestyle Point, op.

Ondanks talrijke stedelijke renovaties en revitalisering blijven onze stadscentra bezaaid met levenloze ruimtes die weinig of slecht worden gebruikt. Vaak gebeurt de transformatie van deze verlaten plekken ten koste van de echte en concrete ambities van de mensen die ze zouden gebruiken. Dat leidt tot het risico op mooie maar verlaten ruimtes die de bevolking links laat liggen, waardoor ze al snel in verval geraken. Deze spiraal van stedelijke ruimtes zonder identiteit vergroot het gebrek aan aantrekkelijkheid van een bepaalde wijk en bestraft de stad in zijn geheel.

Er is nochtans een methodologie om deze ruimtes te transformeren tot aangename en gezellige plekken. deze methode die vanuit de marketing komt. ze werd in 2011 in België geïntroduceerd door de “Association du management de centre ville” (AMCV). Het doel: onze steden opnieuw levenscentra te maken. De naam? Het Urban Lifestyle Point (ULP).

Dit concept uit de Verenigde Staten en Australië wil de bevolking een publieke ruimte teruggeven, zodat ze die zich eigen kan maken. Het ULP wil een openbare ruimte waarde geven in de marketingzin van het woord. “Het gaat om een welbepaalde ruimte die door beheer, animatie en herinrichting beantwoordt aan de noden van een specifieke community gebruikers of consumenten“, legt het AMCV uit.

Een stad die leeft

Het AMCV stelt dat stedelijke ontwikkeling pas relevant kan zijn als de inwoners een centrale rol in het project krijgen. “Stadsontwikkeling is niet iets dat je in een kantoor bedenkt, maar wel door de burgers te betrekken”, benadrukt Jean-Luc Calonger. “Het is van essentieel belang dat de mensen zich de ruimte eigen maken en het doen leven.

Na enkele aanpassingen wordt een straat in Gembloux weer levendig en de winkels komen er terug. In Doornik ontmoeten inwoners van de “place Verte” elkaar rond grote bakken met aromatische planten. Dankzij een participatieve aanpak zijn er nu ook drie speelpleinen. In La Louvière wordt elke zomer een strand aangelegd op een braakliggend terrein: er komen palmbomen, houten terrassen, een zwembad, een grote glijbaan en fijn zand … “Eens de machine in werking is, leren buren elkaar te kennen en is er permanente sociale controle”, verheugt Jean-Luc Calonger zich. “Mensen zijn er trots op in hun wijk te leven, ze brengen zelfs constant nieuwe inrichtingsideeën aan.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord