MENU

Houten gebouwen: veel voordelen… en extra persoonlijkheid

Newton Heath, Manchester

Manchester verandert braakland in duurzame sociale huisvesting

Barcelona resilience

14 juni 2022 Comments (0) Andere, Cultuur, Milieu, Vastgoed

Is stedelijke veerkracht de sleutel tot een efficiëntere stad?

Stedelijke veerkracht is een antwoord op drie wereldwijde trends: klimaatverandering, verstedelijking en globalisering. De huidige context dwingt ons om onze gewoontes te heroverwegen.

Barcelona resilience

© Raimond Klavins – Barcelona resilience

Klimaat, pandemieën, demografie…: onze steden staan onder enorme druk. Stedelijke veerkracht is het vermogen van een stad om zich aan te passen aan deze ingrijpende veranderingen, ingedeeld in : chronische stress en acute schokken. “Acute schokken” zijn onvoorspelbare en intense gebeurtenissen (aardbevingen, terreuraanslagen …), waarvan de impact wordt vermenigvuldigd door “chronische stress” (werkloosheid, disfunctioneel openbaar vervoer…).

Een eerlijker, groener en efficiënter Barcelona

In een land dat zo gedecentraliseerd is als Spanje genieten lokale overheden en grote steden veel autonomie, maar ze staan ook vaak in de frontlinie om te reageren op crisissen en behoeften van burgers. De Catalaanse hoofdstad heeft begrepen dat steden complexe systemen zijn, met onderling verbonden componenten. Stedelijke veerkracht vereist daarom geïntegreerde, inclusieve, verantwoorde en toekomstgerichte oplossingen.

© Kaspars Upmanis - Barcelona

© Kaspars Upmanis – Barcelona

Barcelona werkt, sinds 2009, samen met UN-Habitat bij de uitvoering van dit soort acties, zowel op zijn grondgebied als in het buitenland.

Drie prioritaire assen

De Spaanse stad heeft daarom een duurzame en inclusieve ontwikkelingsstrategie ontwikkeld. Overheidsinvesteringen worden gedaan op basis van drie prioriteiten: het recht op huisvesting en basisdiensten, de ontwikkeling van openbare ruimtes (toegankelijkheid, gezondheid, gebruik en sociale samenhang) en de vergrijzing van de bevolking (stedelijke senioren zijn economisch het kwetsbaarst). 

Deze transformatie is essentieel voor de overgang van een reactieve stadscultuur naar een proactieve cultuur. Het voorbeeld van Barcelona zou andere grote steden moeten inspireren om het pad van de veerkracht in te slaan, investeringen te maximaliseren en de impact van schokken en stress op hun inwoners te verminderen. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord