MENU

Het grootste houten kantoorgebouw komt naar Parijs

Groot-Parijs: de grootste werf van Europa voor een betere...

12 januari 2019 Comments (0) Architectuur, Atenor, Vastgoed

Vastgoedvernieuwing in Boekarest

Op sommige plekken lijkt Boekarest, geteisterd door brutalistische architectuur en de grootheidswaanzin van dictator Ceaucescu, wel een immens litteken in open lucht. Maar de Roemeense hoofdstad blijkt over een buitengewone rijkdom te beschikken. Voorbij de grote boulevards en grijze gebouwen ontdekken we een wereld vol schatten. Je vindt er het ene na het andere vastgoedproject.

Het is een stad zonder centrum, maar met een grote ziel. In Boekarest worden de wandelaars gegidst door de brede lanen en grote boulevards. De Calea Victoriei, of Overwinningslaan, is de koningin van deze grote assen. Drie lange kilometers tot de immense Piata Victoriei, het Overwinningsplein: dit groot kruispunt waar acht assen zich kruisen. Het verkeer en de menigte is er druk.

In termen van stedelijke planning is Boekarest, net als andere grote hoofdsteden, meervoudig. Er is het oude Boekarest, of Centru Vechi, een kleine centrale en gezellige wijk die voor een stuk voetgangerszone is. En er is de nieuwe stad: een Europese stad, waar je steeds meer multinationals vindt (Atenor heeft er 5 lopende projecten). In een hoofdstad die bezaaid is met kranen, blijven de sporen van het verleden stil. Als ze al niet compleet verdwenen zijn, gezien Ceaucescu een vijfde van de stad liet verdwijnen.

Een groene stad

En toch… In Boekarest is het moeilijk om naast het Parlementspaleis te kijken. Het werd gebouwd in 1984 en is één van de grootste gebouwen ter wereld. Twaalf verdiepingen, 365.000 m² oppervlakte en de vrucht van de grootheidswaanzin van de voormalige dictator. De bouw in het hart van de hoofdstad resulteerde in de vernietiging van driekwart van het historische centrum en de uitwijzing van 50.000 mensen. De plaats herbergt nu het Nationaal Museum voor Hedendaagse Kunst en het Roemeense parlement.

Hier, geen architectonische coherentie. Moderne gebouwen staan er naast blokken gebouwd onder het communistische regime, met in het midden als bij toeval ook een eeuwenoude orthodoxe kerk. De Roemeense hoofdstad kan echter niet worden samengevat door zijn heterogene architectuur. Boekarest is één van de groenste steden in Europa, met vele tuinen. De Cismigiu- (in het centrum) en Herastrau-parken (in het noorden) zijn bijzonder populair bij de inwoners op zonnige dagen. Steden zoals Parijs, New York of Londen leggen hun geschiedenis aan je op., maar Boekarest legt niets op: je voelt je er vrij en hebt de indruk dat alles mogelijk is.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord