MENU
Songdo Master Plan © www.kpf.com

Songdo, de groene stad waar alles te voet gebeurt

PLANTAGON Indoor Farming with ZipGrow © Curatorn-Henrik-Vesterberg

De World Food Building: een stadsboerderij met kantoren

16 februari 2018 Comments (0) Milieu, Technologie

Zet uw afval om in stadsgas

Voor 400 euro maakt HomeBioGas het mogelijk voedselrestjes om te zetten in voldoende aardgas om elke dag mee te koken. Bye bye gasfabriek, hello micro-methanisering!

Thuis makkelijk en ecologisch uw eigen gas produceren? Met deze compacte biogasomvormer die geleverd wordt als thuiskit, wil de Israëlische start-up HomeBioGas dat mogelijk maken voor iedereen. Het systeem zet keukenrestjes om in gas om te koken en te verwarmen. Een bijzonder gunstige cyclus dus, die helpt onze footprint te verkleinen… En er gaat echt niets verloren, want de laatste kleine restjes worden gerecycleerd in vloeibare vorm en zijn een uitstekende biologische meststof voor uw moestuintje.

Deze compacte, ecologische gistingstank werkt niet met elektriciteit, maar volgens het principe van methanisering (of anaerobe vergisting). Dat is het omzetten – zonder zuurstof en met behulp van bacteriën – van organisch materiaal in biogas dat bestaat uit methaan en koolstofdioxide. De capaciteit kan oplopen tot 12 liter voedselafval of 36 liter dierlijke mest per dag. Goed voor ongeveer 3 uur koken en 20 liter vloeibare meststof.

Methanisering is een bekende techniek om afval nuttig te maken. Op huishoudelijke schaal kan het deel uitmaken van de oplossingen om stadsvervuiling te reduceren. In Assyrië zijn al in de 10de eeuw v.C. sporen van verwarmde baden met biogas te vinden. In Europa zijn de eerste belangrijke ontwikkelingen van methanisering veel recenter. Ze dateren uit de jaren zeventig, na de oliecrisis. Toen werden duizenden tonnen afval op boerderijen of op industriële schaal behandeld in verwerkingsreactoren, die vergisters werden genoemd.

Steden zijn energieverslinders

Gas produceren met afval is dus allesbehalve revolutionair. De moeilijkheid lag in het toepassen van dit systeem in huishoudens, met een gebruiksvriendelijke én betaalbare oplossing. In Europa is, afhankelijk van het land, 14 tot 47% van het stedelijk afval biologisch afbreekbaar. Dat is een grote potentiële rijkdom voor gezinnen. De HomeBioGas zit in een klein doosje en wordt gemonteerd als een meubelkit. Ook het prijskaartje van 400 euro is interessant. Een redelijk bedrag in verhouding tot de mogelijke besparingen: tot 300 euro per jaar voor een gemiddeld gezin.

 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord