MENU

Co-living: samenwonen 3.0

Verlaten industriële kathedralen nieuw leven inblazen

6 februari 2019 Comments (0) Atenor, Vastgoed

Alle kantoren leiden naar Luxemburg

Kantoorvastgoed in Luxemburg blijft heel aantrekkelijk, ook over de grens. Een cijfer? Voor eind 2018 verwachtte Inowai 2 miljard euro aan investeringen. 

2018 was één van de succesvolste jaren voor de kantoorvastgoedsector in het Groothertogdom. Ook al is de druk op de beschikbaarheid in de hoofdstad erg groot. De leegstandspercentages voor kantoorgebouwen bedragen 0,2% in Kirchberg, 1,86% in het stadscentrum, 2,52% aan het station en 5,84% bij de Cloche d’Or.

Wat is de verklaring voor die explosie in 2018? Voor vastgoedmakelaar Inowai, die in zijn prognoses aan het begin van het jaar ongeveer een miljard investeringen verwachtte, is één van de redenen het feit dat de Luxemburgse markt steeds volwassener wordt: almaar meer investeerders overal ter wereld kennen het en waarderen het voor zijn stabiliteit en kwaliteitsvolle gebouwen. Ook de opbrengsten zijn een reden tot glimlachen: ze bedragen momenteel 6,25% in de hoofdstad en 3,75% in de rand.

Cloche d’Or, de nieuwe hotspot

De buurt van Cloche d’Or was lange tijd onpopulair. De kosten voor grond zijn er lager. Met het winkelcentrum dat in het voorjaar van 2019 zijn deuren zou openen en de komst van de tram, begint het tij te keren. De wijk is in volle ontwikkeling met 14% van de transacties en 32% van de geïnvesteerde volumes. Kirchberg trok op zijn beurt 17% van de investeringen aan, gevolgd door het Central Business District (CBD) met 13%. De steden aan de rand van de hoofdstad en die iets verder zijn worden “veel minder gewild”.

Vandaag bevindt 27% van de vierkante meters van bestaande kantoorgebouwen zich in Kirchberg. Daarmee is dit met stip de zone met de meeste gebouwen (gevolgd door het stadscentrum, het station en Cloche d’Or). Opmerkelijk is dat verhuurde ruimtes 660 vierkante meter kleiner lijken te worden, goed voor een mediaan van 320 vierkante meter. Wat de huurprijzen van nieuwe gebouwen per vierkante meter betreft, is er een groot verschil tussen het stadscentrum (tussen 45 en 50 euro per vierkante meter per maand, exclusief btw) en de andere zones (in Contern, bijvoorbeeld, ligt de prijs tussen 18 en 20 euro).

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord