MENU
HerCity © Wisma Urcine

Stadsplanning : vrouwen aan het woord

Milan © Kengo Kuma and associates

Milaan: welkom op kantoor!

Amsterdam Doebaai - 2021 © APTO Architects

7 juni 2021 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Amsterdam: hoe architectuur jongvolwassenen voorbereidt op het stadsleven

Een originele stedelijke ervaring, in de vorm van een fictief eiland, wordt aangeboden aan 250 jonge mensen die aan het werk gaan. 

De Stad Amsterdam was op zoek naar een buitengewone samenwerkingsaanpak voor het ontwikkelen, financieren en bouwen van een aantal tijdelijke woningen in Baaibuurt Oost, een wijk gelegen op het Zeeburgereiland, een eiland gelegen in de  buitenwijken. 

Het doel was om een levendige en verbonden omgeving te creëren, met ruimte voor horeca, huisvesting, receptie, samenwerking en werk voor start-ups en hun medewerkers. 

Het Nederlandse bureau APTO Architects won de wedstrijd door Doe Baai voor te stellen, een fictief eiland waar verschillende generaties, culturen en origines op een speelse manier plekken, ervaringen, ideeën … kunnen delen.

  • Amsterdam Doebaai - 2021 © APTO Architects
    Amsterdam Doebaai - 2021 © APTO Architects
  • Amsterdam Doebaai - 2021 © APTO Architects
    Amsterdam Doebaai - 2021 © APTO Architects
  • Amsterdam Doebaai - 2021 © APTO Architects
    Amsterdam Doebaai - 2021 © APTO Architects

Een denkbeeldig eiland waar niemand geïsoleerd raakt

In het hart van dit “eiland” zal een restaurant lokale en seizoensgebonden producten aanbieden. Bewoners kunnen er samen koken en eten. Rondom plannen de ontwerpers centra die zich toeleggen op innovatie en educatie, evenals paviljoens die gereserveerd zijn voor lokale initiatieven. Om een duurzame en continue relatie tussen de bewoners op te bouwen, was het nodig om hen erbij te betrekken. Daarom zal het programma samenwerkingsinitiatieven omvatten die vandaag al in de buurt bestaan.

Deze plek zal ook het hele jaar door levendig zijn, op een innovatieve en duurzame manier. Zo komt er een vintage rommelmarkt (om duurzaamheid en de circulaire economie te stimuleren) of eetkraampjes gerund door de verschillende nationaliteiten die in de buurt wonen. 

Milan Bergh, partner van APTO Architects, beschrijft het winnende project als “een plek om te ontspannen terwijl je op avontuur gaat. Wij zijn zelf grote voorstanders van deze aanpak en hebben daarom een plek bedacht waar ook wij graag zouden komen wonen!

De bouw zal naar verwachting in april 2022 worden afgerond. Het is gepland voor een beperkte periode: 10 jaar. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord